Jak zrobić letni bigos z cukinii?
Lato przede wszystkim kojarzy się z ciepłymi dniami, wakacjami i kolorami. W niniejszej poradzie pokażę, jak przygotować pyszny leni bigos z cukinii.
- • 1 papryka
- • 2 duże cebule
- • 3 marchewki średniej wielkości
- • Duża cukinia
- • Kilka pętek kiełbasy
- • Liście maggi
- • Pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
- • Przecier pomidorowy
Dużą cukinię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, w którym zamierzasz gotować bigos. Zalej mniej więcej półtora szklanką wody, możesz posypać szczyptą soli. Przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu.
Resztę warzyw, paprykę pokrój w paski, a cebulę w kostkę, marchewkę potrzyj. Dodaj do cukinii i duś. Jeżeli masz liście maggi możesz posiekane dorzucić (i smak, i zapach będzie dużo lepszy).
W czasie, kiedy warzywa duszą się, przygotuj kiełbasę, trzeba ją pokroić w kostkę, a tuż przed samym wrzuceniem do reszty podsmażyć (bez dodatku tłuszczu byłoby najlepiej, bo tłuszczyk z kiełbaski powinien wystarczyć i bigos też będzie lepszy).
Kiedy warzywa zmiękną, a woda odparuje, mamy najlepszy moment, żeby przyprawić nasz bigos, najprościej jest dodać pieprz i sól, plus parę ziarenek ziela angielskiego i liski laurowe, inne przyprawy według uznania (ja dodaję jeszcze paprykę słodką). Dodajemy wcześniej przygotowaną kiełbaskę, a na końcu przecier pomidorowy. Czas na ostatnie poprawki z przyprawami. Smacznego :)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Cukinia bardzo szybko miękknie, a bigos z niej jest trochę słodki, jak z młodej kapusty
- •Porcja jest stosunkowo mała, na moje oko na 4 osoby
- •Zamiast przecieru można dodać pomidory
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-10-16 10:33:36
Dodaj komentarz