Jak zrobić letni bigos z cukinii?

Lato przede wszystkim kojarzy się z ciepłymi dniami, wakacjami i kolorami. W niniejszej poradzie pokażę, jak przygotować pyszny leni bigos z cukinii.

  • 1 papryka
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • Duża cukinia
  • Kilka pętek kiełbasy
  • Liście maggi
  • Pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
  • Przecier pomidorowy
1

Dużą cukinię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, w którym zamierzasz gotować bigos. Zalej mniej więcej półtora szklanką wody, możesz posypać szczyptą soli. Przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu.


2

Resztę warzyw, paprykę pokrój w paski, a cebulę w kostkę, marchewkę potrzyj. Dodaj do cukinii i duś. Jeżeli masz liście maggi możesz posiekane dorzucić (i smak, i zapach będzie dużo lepszy).


3

W czasie, kiedy warzywa duszą się, przygotuj kiełbasę, trzeba ją pokroić w kostkę, a tuż przed samym wrzuceniem do reszty podsmażyć (bez dodatku tłuszczu byłoby najlepiej, bo tłuszczyk z kiełbaski powinien wystarczyć i bigos też będzie lepszy).


4

Kiedy warzywa zmiękną, a woda odparuje, mamy najlepszy moment, żeby przyprawić nasz bigos, najprościej jest dodać pieprz i sól, plus parę ziarenek ziela angielskiego i liski laurowe, inne przyprawy według uznania (ja dodaję jeszcze paprykę słodką). Dodajemy wcześniej przygotowaną kiełbaskę, a na końcu przecier pomidorowy. Czas na ostatnie poprawki z przyprawami. Smacznego :)


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Cukinia bardzo szybko miękknie, a bigos z niej jest trochę słodki, jak z młodej kapusty

  • Porcja jest stosunkowo mała, na moje oko na 4 osoby

  • Zamiast przecieru można dodać pomidory


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.07.2012

Komentarze

ciekawy przepis
Dobry przepis, brakuje w nim tylko natki pietruszki i liścia selera :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-16 10:33:36

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj