Jak zrobić lekkie ciasto z ogrodowymi owocami?

W sam raz na upały, lekkie, owocowe, pyszne!

  • pół kostki masła (12,5dkg)
  • 15 dgk herbatników
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • po ok 15 dgk malin, porzeczek czerwonych, czarnych, jagód
  • 2 szklanki maślanki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • do dekoracji owoce, bita śmietana
1
Myjemy i suszymy owoce Myjemy i suszymy owoce

Myjemy owoce i suszymy je na sitku.


2
Topimy masło Topimy masło

W rondelku topimy masło.


3
Kruszymy ciastka Kruszymy ciastka

Ciastka kruszymy, np. w malakserze. Łączymy ciastka z masłem i wciskamy powstałą masę w tortownicę. Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy na godzinę do lodówki.


4
Wykładamy tortownicę Wykładamy tortownicę

Łączymy ciastka z masłem i wciskamy powstałą masę w tortownicę. Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy na godzinę do lodówki.


5
Przygotowujemy żelatynę Przygotowujemy żelatynę

Po upływie godziny moczymy żelatynę w małej ilości wody i czekamy aż napęcznieje.


6
Łączymy maślankę z 1 opakowaniem cukru waniliowego i 5 łyżkami zwykłego cukru Łączymy maślankę z 1 opakowaniem cukru waniliowego i 5 łyżkami zwykłego cukru

Do miski wlewamy 2 szklanki maślanki i łączymy z torebką cukru waniliowego i 5 łyżkami zwykłego cukru


7
Łączymy maślankę z żelatyną Łączymy maślankę z żelatyną

Maślankę łączymy z żelatyną. Można to zrobić za pomocą mikser.


8
Ubijamy śmietankę z 1 opakowaniem cukru waniliowego Ubijamy śmietankę z 1 opakowaniem cukru waniliowego

W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z 1 opakowaniem cukru waniliowego.


9
Łączymy tężęjącą maślankę z ubitą śmietanką Łączymy tężęjącą maślankę z ubitą śmietanką

Tężejącą maślankę łączymy z ubitą śmietanką.


10
Do kremu dodajemy owoce Do kremu dodajemy owoce

Do powstałego w ten sposób kremu dodajemy wcześniej przygotowane owoce.


11
Masę wylewamy do tortownicy. Masę wylewamy do tortownicy.

Krem wylewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę. Masę wygładzamy. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.


12

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przed połączeniem masy z owocami trzeba sprawdzić czy masa nie jest za mało słodka.

  • Owoce do dekoracji odkładamy z owoców przygotowanych do ciasta.

  • Herbatniki można rozkruszyć wałkiem do ciasta.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.07.2009

Komentarze

pyszne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:25:04

Ciasta owocowe pyszne:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 11:56:55

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-15 16:28:23

Wgląda rewelacyjne:)

Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 13:59:11

Super! Idealne na letnie pory przy dobrym pączu. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-05-06 14:22:13

Pyszne :] uwielbiam ciasta owocowe więc to na pewno wyląduje w moim zeszycie z przepisami na słodkości:-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 15:26:16

Cacy

Ostatnio zmieniony: 2011-02-07 22:18:55

W 5 kroku po napęcznieniu żelatyny trzeba rozpuścić ją w niewielkiej ilości wrzącej wody i dopiero po jej rozpuszczeniu połączyć z maślanka.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-22 17:57:17

Na okres lata takie łakocie są najlepsze :) lekkie i przyjemnie zimne :) ja dziś robię powtórkę z tym że z całymi herbatnikami na spodzie. Polecam!

Ostatnio zmieniony: 2010-07-17 13:27:30

Zrobiłam się łakoma na takie łakocie...:-)
Za późno się zorientowałam, że już go nie ma ;) ale godne powtórzenia, więc próbowanie nie ominie ;)
Pytanie jest jedno, dlaczego nie dostałem do spróbowania:)?
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj