Jak zrobić lekkie ciasto z ogrodowymi owocami?
W sam raz na upały, lekkie, owocowe, pyszne!
- • pół kostki masła (12,5dkg)
- • 15 dgk herbatników
- • 5 łyżeczek żelatyny
- • po ok 15 dgk malin, porzeczek czerwonych, czarnych, jagód
- • 2 szklanki maślanki
- • 5 łyżek cukru
- • 2 opakowania cukru waniliowego
- • 250 ml śmietanki kremówki
- • do dekoracji owoce, bita śmietana

Myjemy owoce i suszymy je na sitku.

W rondelku topimy masło.

Ciastka kruszymy, np. w malakserze. Łączymy ciastka z masłem i wciskamy powstałą masę w tortownicę. Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy na godzinę do lodówki.

Łączymy ciastka z masłem i wciskamy powstałą masę w tortownicę. Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy na godzinę do lodówki.

Po upływie godziny moczymy żelatynę w małej ilości wody i czekamy aż napęcznieje.

Do miski wlewamy 2 szklanki maślanki i łączymy z torebką cukru waniliowego i 5 łyżkami zwykłego cukru

Maślankę łączymy z żelatyną. Można to zrobić za pomocą mikser.

W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z 1 opakowaniem cukru waniliowego.

Tężejącą maślankę łączymy z ubitą śmietanką.

Do powstałego w ten sposób kremu dodajemy wcześniej przygotowane owoce.

Krem wylewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę. Masę wygładzamy. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przed połączeniem masy z owocami trzeba sprawdzić czy masa nie jest za mało słodka.
- •Owoce do dekoracji odkładamy z owoców przygotowanych do ciasta.
- •Herbatniki można rozkruszyć wałkiem do ciasta.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:25:04
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 11:56:55
Ostatnio zmieniony: 2013-02-15 16:28:23
Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 13:59:11
Ostatnio zmieniony: 2012-05-06 14:22:13
Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 15:26:16
Ostatnio zmieniony: 2011-02-07 22:18:55
Ostatnio zmieniony: 2010-08-22 17:57:17
Ostatnio zmieniony: 2010-07-17 13:27:30
Dodaj komentarz