Jak zrobić kuleczki ziemniaczane?
Kuleczki ziemniaczane można podawać zarówno jako danie główne z mięsem i surówką, jak i na przekąskę. Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
- • 0,5 kg ziemniaków
- • 1 jajko
- • 2/3 szklanki mąki
- • sól, pieprz, czerwona papryka
- • tłuszcz do smażenia

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy na puree. Dodajemy szczyptę pieprzu i czerwonej papryki do smaku. Wbijamy jedno jajko i wsypujemy 2/3 szklanki mąki. Ciasto ugniatamy jak na śląskie kluski.

Kiedy ciasto będzie już wyrobione, formujemy małe kuleczki. Najlepiej jest wziąć łyżkę stołową i opłukać ją w zimnej wodzie - ciasto będzie lepiej odchodzić od łyżki. Na łyżkę nabieramy ciasta tak, aby była nim pokryta do 1/3, zdjemujemy ciasto z łyżki i formujemy kulki - takiej wielkości kuleczki lepiej się smaży. Uformowane kulki obsypujemy lekko mąką lub drobno zmieloną bułką tartą.

W głębokim rondelku rogrzewamy tłuszcz do smażenia: olej lub smalec (najlepiej kuleczki smakują smażone na kaczym tłuszczu). Tłuszczu musi być tyle, aby kuleczki w nim swobodnie pływały. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wcześniej uformowane kulki i smażymy je do uzyskania złocistego koloru. Gdy kuleczki pękają gwałtownie, to znaczy, że mamy za duży ogień i należy go zmniejszyć!
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-25 21:10:53
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:29:52
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 17:54:12
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:55:48
Ostatnio zmieniony: 2010-12-16 13:06:17
Ostatnio zmieniony: 2010-12-15 21:24:32
Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 22:03:41
Dodaj komentarz