Jak zrobić kruche ciasteczka?
Te kruche ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Są pyszne i niepowtarzalne. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym łasuchom.
- • 0,5 kg mąki
- • 1 kostka margaryny
- • 1 szklanka cukru
- • 2 jajka
- • 1/2 opakowania kwaśnej śmietany
- • 1,5 łyżeczki amoniaku spożywczego
1
Margarynę należy posiekać nożem na stolnicy. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto jak na makaron.
2
Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować do grubości ok 3-4 milimetrów.
3
Wyciąć kształty foremkami lub po prostu szklanką.
4
Piec na blaszce w piekarniku około 10 minut.
5
Za pomocą pędzelka gorące ciastko posmarować ubitym białkiem i posypać zwykłym cukrem lub cukrem kolorowym.
Ciasteczka są tanie, smaczne i zdrowe.
Dodaj komentarz