Jak zrobić krówki kakaowe?

Krówki są bardzo smacznymi cukierkami, dzieci i dorośli chętnie zajadają się nimi. Szkoda tylko, że są również tuczące. Myślę jednak, że jeden cukierek nie bardzo zaszkodzi na naszą linię. Moja mama w czasach kryzysu, w latach 80-tych, robiła je dla nas, swoich dzieci. W sytuacji, gdy słodycze były na kartki, był to rarytas.

  • Składniki na 35 sztuk: 2 szklanki śmietanki kremówki, 1-2 łyzki kakao, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego.
1

Do dość dużego garnka wkładamy śmietanę, kakao, cukier i cukier waniliowy.


2

Gotujemy około 35 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.


3

Kiedy masa stanie się brązowa i zacznie odstawać od ścianek garnka - sprawdzamy, czy jest gotowa: na łyżeczkę nabieramy trochę masy i jeżeli natychmiast zastygnie, jest już gotowa, a jeśli nie, gotujemy jeszcze chwilę.


4

Wlewamy masę do prostokątnej formy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.


5

Kroimy ostrym nożem na prostokąty, odpowiadające wielkości cukierków.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przygotowanie zajmuje około 40 minut.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.07.2012

Komentarze

muszą być pyszne, pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2013-03-07 19:09:24

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj