Jak zrobić krówki kakaowe?
Krówki są bardzo smacznymi cukierkami, dzieci i dorośli chętnie zajadają się nimi. Szkoda tylko, że są również tuczące. Myślę jednak, że jeden cukierek nie bardzo zaszkodzi na naszą linię. Moja mama w czasach kryzysu, w latach 80-tych, robiła je dla nas, swoich dzieci. W sytuacji, gdy słodycze były na kartki, był to rarytas.
- • Składniki na 35 sztuk: 2 szklanki śmietanki kremówki, 1-2 łyzki kakao, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Do dość dużego garnka wkładamy śmietanę, kakao, cukier i cukier waniliowy.
Gotujemy około 35 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
Kiedy masa stanie się brązowa i zacznie odstawać od ścianek garnka - sprawdzamy, czy jest gotowa: na łyżeczkę nabieramy trochę masy i jeżeli natychmiast zastygnie, jest już gotowa, a jeśli nie, gotujemy jeszcze chwilę.
Wlewamy masę do prostokątnej formy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.
Kroimy ostrym nożem na prostokąty, odpowiadające wielkości cukierków.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przygotowanie zajmuje około 40 minut.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-03-07 19:09:24
Dodaj komentarz