Jak zrobić kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem?

Preferuję dania, które nie wymagają zbyt dużo pracy - do takich należy to oto danie.

  • Na 3 porcje potrzeba:
  • połówkę piersi z kurczaka
  • jajko
  • sól i pieprz
  • mąka
  • bułka tarta
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 plastry sera
  • olej do smażenia
1

Z połówki piersi kurczaka odkrój polędwiczkę (oczywiście jeżeli jest), natomiast pozostałą część przekrój płasko na pół. Powstałe 3 płaty rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa i posyp z obu stron pieprzem i solą.


2

W dalszej kolejności panieruj płaty z piersi kurczaka w mące, roztrzepanym jajku z solą i w bułce tartej.


3

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor.


4

Przygotowanie farszu:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pieczarki i przypraw pieprzem i solą. Patelnię przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do momentu, aż odparuje sok.


5

Usmażone kotlety z kurczaka połóż na blaszce do pieczenia i rozłóż na nich usmażone pieczarki.


6

Następnie na każdy kotlet połóż grubszy plaster sera. Może to być ser salami albo taki, który lubisz. Ja użyłam sera z ziołami.


7

Tak przygotowane kotlety wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz tak długo, aż rozpuści się ser (ok. 3 min.).


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • W taki sam sposób można przyrządzić tradycyjne kotlety schabowe, które nam zostały np. z poprzedniego dnia.


Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.10.2010

Komentarze

Rewelacyjny przepis:)))))))))))))))))pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-10-14 13:08:24

Pyszności :-)
p.s ja użyłam sera z papryką ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 12:28:23

Bardzo smaczne.Domownicy byli zachwyceni:)

Ostatnio zmieniony: 2010-10-28 19:11:31

Ciekawy przepis. Można urozmaicić sobie typowe dania obiadowe ;)

Ostatnio zmieniony: 2010-10-21 15:43:17

Jak dynia marynowana, to pewnie z octem. Brrr...Nie znoszę jego zapachu:(
Znalazłam na razie w Internecie przepis na gulasz z dynią - zrobiłam i wyszedł nawet OK. Chyba napiszę poradę o robieniu takiego gulaszu:)
Ale o przepis na racuszki z dyni poproszę, p. Ewo!

Ostatnio zmieniony: 2010-10-21 15:34:51

Pyszny przepis :)

Ostatnio zmieniony: 2010-10-21 14:49:19

Muszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie przyrządzałam żadnej potrawy z dyni. Dynia kojarzy mi się jedynie z moim dzieciństwem, moja mama przygotowywała z niej kompot i przyznam się szczerze, że nie przypadł mi do gustu :/. Podobno są bardzo smaczne racuchy z dyni, jeżeli dostanę dynię to na pewno wypróbuję i podzielę się przepisem. Można również zrobić dynię marynowaną w słoikach na zimę. Wiem, że trzeba uważać z gotowaniem dyni, ponieważ może się rozgotować, a wtedy kompot jest mętny.

Ostatnio zmieniony: 2010-10-19 20:51:27

Pani Ewo, mam dla pani "bojowe" zadanie jako Eksperta:) Dostałam WIELKI kawał dyni. Co z nią zrobić? Bo nalewkę prosto: wycisnąć sok, dodać alkohol i gotowe. A co jeszcze mogę naprodukować? Tego jest ponad 5 kg!!!

Ostatnio zmieniony: 2010-10-19 19:50:57

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj