Jak zrobić kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem?
Preferuję dania, które nie wymagają zbyt dużo pracy - do takich należy to oto danie.
- • Na 3 porcje potrzeba:
- • połówkę piersi z kurczaka
- • jajko
- • sól i pieprz
- • mąka
- • bułka tarta
- • 20 dkg pieczarek
- • 1 duża cebula
- • 3 plastry sera
- • olej do smażenia

Z połówki piersi kurczaka odkrój polędwiczkę (oczywiście jeżeli jest), natomiast pozostałą część przekrój płasko na pół. Powstałe 3 płaty rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa i posyp z obu stron pieprzem i solą.

W dalszej kolejności panieruj płaty z piersi kurczaka w mące, roztrzepanym jajku z solą i w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie farszu:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pieczarki i przypraw pieprzem i solą. Patelnię przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do momentu, aż odparuje sok.

Usmażone kotlety z kurczaka połóż na blaszce do pieczenia i rozłóż na nich usmażone pieczarki.

Następnie na każdy kotlet połóż grubszy plaster sera. Może to być ser salami albo taki, który lubisz. Ja użyłam sera z ziołami.

Tak przygotowane kotlety wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz tak długo, aż rozpuści się ser (ok. 3 min.).
Uwagi i spostrzeżenia
- •W taki sam sposób można przyrządzić tradycyjne kotlety schabowe, które nam zostały np. z poprzedniego dnia.
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-10-14 13:08:24
p.s ja użyłam sera z papryką ;-)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 12:28:23
Ostatnio zmieniony: 2010-10-28 19:11:31
Ostatnio zmieniony: 2010-10-21 15:43:17
Znalazłam na razie w Internecie przepis na gulasz z dynią - zrobiłam i wyszedł nawet OK. Chyba napiszę poradę o robieniu takiego gulaszu:)
Ale o przepis na racuszki z dyni poproszę, p. Ewo!
Ostatnio zmieniony: 2010-10-21 15:34:51
Ostatnio zmieniony: 2010-10-21 14:49:19
Ostatnio zmieniony: 2010-10-19 20:51:27
Ostatnio zmieniony: 2010-10-19 19:50:57
Dodaj komentarz