Jak zrobić kotlety mielone nadziewane szpinakiem i fetą?
Moim zdaniem są to pyszne, bardzo aromatyczne kotlety. Polecam zwłaszcza osobom, które uwielbiają szpinak i fetę w każdej postaci.
- • 500 g mięsa mielonego (według gustu)
- • 1 czerstwa bułka
- • mleko
- • 20 dkg szpinaku brykiet
- • 2 ząbki czosnku
- • 2 jaja
- • 1/3 opakowanie sera feta
- • tarta bułka
- • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- • olej lub smalec

Przygotuj szpinak tzn. rozmroź go na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy już zmięknie dodaj jajko i porządnie wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz rozgnieciony czosnek. Pozostaw szpinak do ostygnięcia.
Namocz czerstwą bułkę w mleku. Pokrój ser feta w kostkę.
Przygotuj mięso mielone. Włóż mięso do miski. Odsącz namoczoną bułkę i dodaj do mięsa. Przypraw mięso. Dodaj jajo i wszystko porządnie wymieszaj rękami.
Formuj płaskie kotleciki. Na środek płaskiego kotleta nakładaj szpinak i ser feta. Sklej go. Mięso mielone bardzo łatwo się zlepia. Uformuj kotleta i obtocz w bułce tartej. Gdy już będziesz mieć wszystkie kotlety, rozgrzej tłuszcz i smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 18:22:42
Ostatnio zmieniony: 2013-01-25 18:33:25
Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 16:10:50
Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 00:01:10
Ostatnio zmieniony: 2013-01-22 09:02:09
Ostatnio zmieniony: 2013-01-21 21:57:28
Ostatnio zmieniony: 2013-01-21 19:32:14
Ostatnio zmieniony: 2013-01-19 16:41:07
Ostatnio zmieniony: 2013-01-19 10:20:36
Dodaj komentarz