Jak zrobić kolorowy makaron?
Własnoręcznie sporządzony makaron możemy dekoracyjnie zabarwić. Również ten gotowy oferowany jest w różnych kolorach.
Makaron czerwony
Do ciasta dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (makaron będzie miał pomidorową barwę).Można też wrobić do ciasta 3-4 łyżki soku z czerwonego buraka (otrzymamy kolor buraczkowy).
Makaron pomarańczowy
Do ciasta makaronowego dodajemy 2-3 łyżki puree z marchwi albo dyni.
Makaron żółty
2-3 łyżki szafranu rozpuszczamy w 1 łyżce wody i mieszamy z jajami. Tańsza jest kurkuma (żółta przyprawa).
Aby uzyskać żółty makaron rozkłócamy 4-5 żółtek z 2 łyżeczkami soli, wstawiamy pod przykryciem na kilka godzin do lodówki, następnie dodajemy do ciasta.
-Makaron zielony
3 łyżki zmiksowanego szpinaku zagniatamy z pozostałymi składnikami. Można też zmieszać 4-5 łyżek posiekanych ziół z niewielką ilością mąki i dodać je do ciasta.Otrzymamy wówczas makaron w zielone kropki.
Makaron czarny
Czarną barwę nadaje makaronowi wydzielina kałamarnicy, stanowi on szczególny rarytas.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-27 16:06:55
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 15:35:13
Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 16:44:15
Dodaj komentarz