Jak zrobić kiełbasę słoikową z galaretką?
Lubię swojskie kiełbaski, a ta jest wyjątkowo smaczna.
- • 1kg mięsa drobiowego bez kości (mogą być udka, pierśnik)
- • 1 kg chudego boczku
- • 30 g soli peklowej
- • 10 -20 g przyprawy Delikat
- • 2 ząbki czosnku (jeżeli ktoś lubi można dodać więcej)
- • pieprz do smaku
- • gorczyca
- • ok. 1/2 szklanki wody
Mięso drobiowe i boczek opłukać i pozostawić, aby lekko obciekło z wody.

Mięso pokroić w grubą kostkę i zmielić na maszynce do mięsa o dość dużym sitku, żeby mięso nie było zmiażdżone.
Ja używam do mielenia sitka o większych oczkach, tak jak przedstawia zdjęcie (sitko po lewej).
Do zmielonej masy mięsnej dodać sól peklową, przyprawę "Delikat" (czerwoną), pieprz do smaku, gorczycę oraz zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Można również dodać majeranek, ale niekoniecznie.
Masę wyrobić dokładnie ręką, dodając około 1/2 szklanki wody, aby lepiej się wymieszały składniki.
Aby upewnić się, czy kiełbaska jest dobrze doprawiona, można posmakować surowe mięsko, a jeżeli ktoś nie lubi surowego mięsa, to podsmażyć odrobinę masy na patelni.
Gdy masa jest dobrze doprawiona, należy ją włożyć do słoików, dokładnie ugniatając. Słoiki zamknąć i pasteryzować na małym ogniu około 1,5 godziny.

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wystudzić.
Na spodzie słoiczka utworzy się smaczna galaretka.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Najlepiej spożywać po 2 dniach, gdy składniki się przegryzą
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:17:21
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:08:37
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:03:56
Dodaj komentarz