Jak zrobić kiełbasę słoikową z galaretką?

Lubię swojskie kiełbaski, a ta jest wyjątkowo smaczna.

  • 1kg mięsa drobiowego bez kości (mogą być udka, pierśnik)
  • 1 kg chudego boczku
  • 30 g soli peklowej
  • 10 -20 g przyprawy Delikat
  • 2 ząbki czosnku (jeżeli ktoś lubi można dodać więcej)
  • pieprz do smaku
  • gorczyca
  • ok. 1/2 szklanki wody
1

Mięso drobiowe i boczek opłukać i pozostawić, aby lekko obciekło z wody.


2

Mięso pokroić w grubą kostkę i zmielić na maszynce do mięsa o dość dużym sitku, żeby mięso nie było zmiażdżone.
Ja używam do mielenia sitka o większych oczkach, tak jak przedstawia zdjęcie (sitko po lewej).


3

Do zmielonej masy mięsnej dodać sól peklową, przyprawę "Delikat" (czerwoną), pieprz do smaku, gorczycę oraz zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Można również dodać majeranek, ale niekoniecznie.


4

Masę wyrobić dokładnie ręką, dodając około 1/2 szklanki wody, aby lepiej się wymieszały składniki.


5

Aby upewnić się, czy kiełbaska jest dobrze doprawiona, można posmakować surowe mięsko, a jeżeli ktoś nie lubi surowego mięsa, to podsmażyć odrobinę masy na patelni.


6

Gdy masa jest dobrze doprawiona, należy ją włożyć do słoików, dokładnie ugniatając. Słoiki zamknąć i pasteryzować na małym ogniu około 1,5 godziny.


7

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wystudzić.
Na spodzie słoiczka utworzy się smaczna galaretka.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Najlepiej spożywać po 2 dniach, gdy składniki się przegryzą


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.08.2010

Komentarze

Wypróbowałam : wyszło całkiem smacznie, polecam przepis :-)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:17:21

Ciekawy przepis:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:08:37

Intrygujący przepis. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:03:56

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj