Jak zrobić kartacze?
Kartacze to regionalny mazurski przysmak. Przepis przeze mnie podany jest trochę zmodyfikowany :)
- • 3 kg ziemniaków
- • pęto kiełbasy
- • pół kg boczku wędzonego
- • 5 cebul
- • około 2 łyżki mąki
- • sól
- • pieprz
Ziemniaki należy obrać, oddzielić 1/3 i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaków przepuścić je w maszynce do mięsa.
Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce (mechanicznej lub ręcznej) a następnie uzyskaną masę włożyć do bawełnianej ściereczki kuchennej i wycisnąć do miseczki sok z ziemniaków. Wody tej nie należy wylewać, gdyż po paru minutach na dnie miseczki zostanie nam biała skrobia, którą trzeba dodać do ziemniaków.
Ziemniaki gotowane, surowe i skrobię łączymy, dodajemy odrobinę mąki i ugniatamy ciasto.
Farsz.
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w drobniutką kostkę (mniej więcej pół cm), podsmażamy na patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Tradycyjny farsz mazurskich kartaczy składa się z surowego mielonego mięsa. Również polecam.

Z uzyskanego ciasta formujemy kule wielkości pączka do środka wkładamy przygotowany farsz i dokładnie sklejamy tworząc owalny kształt.

Do dużego garnka wrzucamy 2 kostki rosołowe i zalewamy do połowy wodą. Gdy woda się zagotuje wkładamy pojedynczo kartacze (tak by nie przerwać wrzenia). Gotujemy na średnim ogniu około 40 min.
Smacznego!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-10-19 13:19:54
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:58:36
Ostatnio zmieniony: 2011-03-10 11:27:50
Ostatnio zmieniony: 2011-03-10 11:25:22
Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 14:28:00
Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 11:27:43
Dodaj komentarz