Jak zrobić kartacze?

Kartacze to regionalny mazurski przysmak. Przepis przeze mnie podany jest trochę zmodyfikowany :)

  • 3 kg ziemniaków
  • pęto kiełbasy
  • pół kg boczku wędzonego
  • 5 cebul
  • około 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
1

Ziemniaki należy obrać, oddzielić 1/3 i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaków przepuścić je w maszynce do mięsa.


2

Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce (mechanicznej lub ręcznej) a następnie uzyskaną masę włożyć do bawełnianej ściereczki kuchennej i wycisnąć do miseczki sok z ziemniaków. Wody tej nie należy wylewać, gdyż po paru minutach na dnie miseczki zostanie nam biała skrobia, którą trzeba dodać do ziemniaków.


3

Ziemniaki gotowane, surowe i skrobię łączymy, dodajemy odrobinę mąki i ugniatamy ciasto.


4

Farsz.
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w drobniutką kostkę (mniej więcej pół cm), podsmażamy na patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Tradycyjny farsz mazurskich kartaczy składa się z surowego mielonego mięsa. Również polecam.


5

Z uzyskanego ciasta formujemy kule wielkości pączka do środka wkładamy przygotowany farsz i dokładnie sklejamy tworząc owalny kształt.


6

Do dużego garnka wrzucamy 2 kostki rosołowe i zalewamy do połowy wodą. Gdy woda się zagotuje wkładamy pojedynczo kartacze (tak by nie przerwać wrzenia). Gotujemy na średnim ogniu około 40 min.
Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 06.03.2011

Komentarze

Uwielbiam, robię też bez nadzienia polane sosem z grzybów leśnych, mniam :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-19 13:19:54

apaetyczne

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:58:36

Świetne! Spróbowałem, zrobiłem, zjadłem. To jest to. Trochę pracochłonne ale warto. Polecam innym.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-10 11:27:50


Ostatnio zmieniony: 2011-03-10 11:25:22

Tak potwierdzam bardzo sycący :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 14:28:00

Niezły i sycący pomysł na obiad :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 11:27:43

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj