Jak zrobić karkówkę w piekarniku z pieczarkami i serem?
Tak przygotowana karkówka jest aromatyczna i smaczna, po prostu palce lizać
- • 1kg karkówki bez kości
- • 1 cebula
- • 10 pieczarek
- • 2 ząbki czosnku
- • 8 plastrów sera
- • papryka ostra
- • pieprz
- • przyprawa do mięsa
- • przyprawa do karkówki
- • sól
- • 1 łyżka keczupu
- • olej

Karkówkę pokrój w grubsze plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa

Plastry karkówki rozłóż na blacie i obsyp przyprawami typu papryka ostra, pieprz, vegeta, przyprawa do mięsa i karkówki. Na koniec delikatnie posól.

Doprawione plastry karkówki włożyć do miski, wyciśnij 1 lub 2 ząbki czosnku, dodaj 4 łyżki oleju, 1 łyżkę keczupu i całość wymaceruj, wymieszaj rękami.
Karkówkę włóż do woreczka lub pojemnika, szczelnie zamknij i pozostaw na noc w chłodnym miejscu

Blachę natłuścić olejem, wyłóż plastry karkówki.
Na każdy kawałek karkówki połóż kilka plastrów cebuli, pieczarek a na wierzchu plaster sera, który należy posmarować odrobiną majonezu

Tak przygotowaną karkówkę włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temp. około 180 stopni C (piekarnik z termoobiegiem - 150 st. C) przez około 30-40 minut. .
Uwagi i spostrzeżenia
- •Uważaj, aby zbyt bardzo nie wysuszyć karkówki
- •Gdy podczas pieczenia wypruje całkowicie sos to karkówkę można lekko skropić piwem
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:13:50
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 12:26:40
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:36:56
Dodaj komentarz