Jak zrobić jogurt?
Nie smakują Ci jogurty, które są dostępne w naszych sklepach? Chcesz się zdrowo odżywiać, a w popularnych jogurtach jest dużo konserwantów? Nie wiesz jak zrobić jogurt, a chciałbyś go przygotować domowymi sposobami? Stosując się do poniższych wskazówek bez problemu sobie z tym poradzisz.
Na początku musimy zrobić zakupy.
Potrzebujemy litr mleka 3,2%, oczywiście musi być świeże, najlepiej z krótkim terminem przydatności. Nie powinniśmy używać UTH.
Jogurt naturalny, dla naszych potrzeb wystarczy około 250 ml.
Mleko rozgrzewamy do temperatury 60 stopni, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Następnie ostudzamy do temperatury 35-40 stopni. W przypadku braku termometru kuchennego, wkładamy palec do mleka i jeśli możemy wytrzymać powyżej 5 sekund, to oznacza, że temperatura jest odpowiednia.
Kolejnym krokiem jest dodanie jogurtu i solidnie wymieszanie. Robimy to dość sprawnie, aby temperatura zbytnio się nie zmniejszyła. Następnie szczelnie zakrywamy nasz jogurt, aby temperatura nie opadła i zostawiamy, nawet na 10 godzin, w ciepłym miejscu.
Otrzymany jogurt można przechowywać w lodówce do około tygodnia.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-03-07 19:15:07
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 08:38:45
Ostatnio zmieniony: 2011-03-15 11:23:37
Dodaj komentarz