Jak zrobić jogurt?

Nie smakują Ci jogurty, które są dostępne w naszych sklepach? Chcesz się zdrowo odżywiać, a w popularnych jogurtach jest dużo konserwantów? Nie wiesz jak zrobić jogurt, a chciałbyś go przygotować domowymi sposobami? Stosując się do poniższych wskazówek bez problemu sobie z tym poradzisz.

1

Na początku musimy zrobić zakupy.
Potrzebujemy litr mleka 3,2%, oczywiście musi być świeże, najlepiej z krótkim terminem przydatności. Nie powinniśmy używać UTH.
Jogurt naturalny, dla naszych potrzeb wystarczy około 250 ml.


2

Mleko rozgrzewamy do temperatury 60 stopni, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Następnie ostudzamy do temperatury 35-40 stopni. W przypadku braku termometru kuchennego, wkładamy palec do mleka i jeśli możemy wytrzymać powyżej 5 sekund, to oznacza, że temperatura jest odpowiednia.


3

Kolejnym krokiem jest dodanie jogurtu i solidnie wymieszanie. Robimy to dość sprawnie, aby temperatura zbytnio się nie zmniejszyła. Następnie szczelnie zakrywamy nasz jogurt, aby temperatura nie opadła i zostawiamy, nawet na 10 godzin, w ciepłym miejscu.
Otrzymany jogurt można przechowywać w lodówce do około tygodnia.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.03.2011

Komentarze

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2013-03-07 19:15:07

Może być dobry ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 08:38:45

Jeśli własny jogurt to nie powinno dodawać się kupnego

Ostatnio zmieniony: 2011-03-15 11:23:37

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj