Jak zrobić jabłecznik na biszkopcie?
Bardzo smaczny i wykwintny jabłecznik na spodzie biszkoptowym.
- • Biszkopt wg przepisu http://www.zaradni.pl/porada/2121,jak_upiec_biszkopt
- • Na masę jabłkową:
- • 2 kg jabłek
- • 2-4 łyżek cukru
- • 2 galaretki cytrynowe
- • Na masę śmietanową:
- • 1/2 l śmietany 30% lub 36%
- • 1 paczka cukru waniliowego
- • 2 łyżki cukru pudru
- • 2 łyżeczki kopiaste żylantyny + 1/5 szklanki przegotowanej wody
- • 1/4 tabliczki czekolady
Upiecz biszkopt według mojego wcześniejszego przepisu: http://www.zaradni.pl/porada/2121,jak_upiec_biszkopt

Obierz jabłka ze skórek, pokrój w małe kawałki, wyłóż na dużą patelnię i smaż tak długo, aż odparuje się sok i jabłka będą miały konsystencję marmolady. Pod koniec smażenia dodaj około 3 łyżek cukru (w zależności od kwasowości jabłek).
Sposób smażenia jabłek jest prawie takisam, jak na mus jabłkowy. http://www.zaradni.pl/porada/2940,jak_zrobic_mus_jablkowy

Ugotowaną marmoladę z jabłek zestaw z ognia, wsyp 2 galaretki cytrynowe i dokładnie wymieszaj (nie gotować!).

Lekko przestudzoną marmoladę jabłkową rozprowadź równomiernie na wystudzonym biszkopcie i pozostaw do wystygnięcia.
Wcześniej powinno się przygotować żylantynę tj. do 1/5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody dodaj 2 łyżeczki kopiaste żylantyny i pozostaw, aby napęczniała.

Napęczniałą żylantynę wstaw do gorącej wody, aby się rozpuściła i chwilę odczekaj, aby przestygła.
Schłodzoną śmietanę wylej do naczynia, dodaj 2 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania śmietany stopniowo wlewaj ostudzoną i rozpuszczoną żylantynę, przez cały czas miksując mikserem.
Ubitą śmietanę wyłóż na masę jabłkową, dokładnie rozprowadź i udekoruj startą czekoladą.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Żylatynę należy zamoczyć 1 godzinę wcześniej przed jej rozpuszczeniem
- •Biszkopt można upiec dużo wcześniej, a nawet można go zamrozić
- •Jest to przepis na dużą blachę do pieczenia tj. 26cmx40cm
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:30:44
Ostatnio zmieniony: 2012-11-13 07:10:12
Ostatnio zmieniony: 2012-11-12 07:31:35
Ostatnio zmieniony: 2012-11-07 17:31:48
Dodaj komentarz