Jak zrobić jabłecznik na biszkopcie?

Bardzo smaczny i wykwintny jabłecznik na spodzie biszkoptowym.

  • Biszkopt wg przepisu http://www.zaradni.pl/porada/2121,jak_upiec_biszkopt
  • Na masę jabłkową:
  • 2 kg jabłek
  • 2-4 łyżek cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Na masę śmietanową:
  • 1/2 l śmietany 30% lub 36%
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kopiaste żylantyny + 1/5 szklanki przegotowanej wody
  • 1/4 tabliczki czekolady
1

Upiecz biszkopt według mojego wcześniejszego przepisu: http://www.zaradni.pl/porada/2121,jak_upiec_biszkopt


2

Obierz jabłka ze skórek, pokrój w małe kawałki, wyłóż na dużą patelnię i smaż tak długo, aż odparuje się sok i jabłka będą miały konsystencję marmolady. Pod koniec smażenia dodaj około 3 łyżek cukru (w zależności od kwasowości jabłek).
Sposób smażenia jabłek jest prawie takisam, jak na mus jabłkowy. http://www.zaradni.pl/porada/2940,jak_zrobic_mus_jablkowy


3

Ugotowaną marmoladę z jabłek zestaw z ognia, wsyp 2 galaretki cytrynowe i dokładnie wymieszaj (nie gotować!).


4

Lekko przestudzoną marmoladę jabłkową rozprowadź równomiernie na wystudzonym biszkopcie i pozostaw do wystygnięcia.


5

Wcześniej powinno się przygotować żylantynę tj. do 1/5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody dodaj 2 łyżeczki kopiaste żylantyny i pozostaw, aby napęczniała.


6

Napęczniałą żylantynę wstaw do gorącej wody, aby się rozpuściła i chwilę odczekaj, aby przestygła.
Schłodzoną śmietanę wylej do naczynia, dodaj 2 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania śmietany stopniowo wlewaj ostudzoną i rozpuszczoną żylantynę, przez cały czas miksując mikserem.


7

Ubitą śmietanę wyłóż na masę jabłkową, dokładnie rozprowadź i udekoruj startą czekoladą.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Żylatynę należy zamoczyć 1 godzinę wcześniej przed jej rozpuszczeniem

  • Biszkopt można upiec dużo wcześniej, a nawet można go zamrozić

  • Jest to przepis na dużą blachę do pieczenia tj. 26cmx40cm


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 06.11.2012

Komentarze

bardzo lubię biszkopty

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:30:44

Wygląda pysznie

Ostatnio zmieniony: 2012-11-13 07:10:12

Pysznie wygląda.Pozdrawiam::)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-12 07:31:35

No no pysznie się zapowiada :D

Ostatnio zmieniony: 2012-11-07 17:31:48

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj