Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych z chińszczyzną?
Polecam gulasz z żołądków drobiowych z nutką orientalnego smaku.
- • 1 kg żołądków drobiowych
- • 1 mieszanka chińska
- • 10 dkg pieczarek i ewentualnie kilka grzybków suszonych
- • 2 kostki rosołowe
- • 10 dkg selera
- • 5 dkg pora
- • 3 ziarnka ziela angielskiego
- • 1 listek laurowy
- • pieprz
- • papryka
- • jarzynka lub vegeta
- • sól
- • sos grzybowy

Żołądki z kurczaka oczyść z resztek tłuszczu, wypłucz, zalej wodą i zagotuj. Następnie zbierz powstałą pianę i dodaj kawałek selera, pora, 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 2 kostki rosołu warzywnego. Po pewnym czasie posmakuj, czy wywar jest dość słony i w razie potrzeby dodaj soli.

Żołądki gotuj przez około 1,5 godziny i gdy będą miękkie - zlej rosół, a żołądki ostudź.

Po ostudzeniu żołądków pokrój je na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzej około 4 łyżek oleju, wrzuć mieszankę chińską i chwilę ją podsmaż. Można dodać również pokrojone pieczarki, kilka suszonych grzybków.
Do warzywek dodaj pokrojone żołądki, dopraw je papryką, pieprzem, jarzynką (ale uważaj, żeby nie przesolić). Wszystko razem duś około 20 minut, tj. do momentu ugotowania się warzyw.

Gdy warzywka będą już miękkie, dodaj 1/2 paczki sosu grzybowego rozprowadzonego w 1/2 szklanki wody i zabiel odrobiną śmietany.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Gulasz można podawać z ryżem lub pieczywem.
- •Jeżeli lubisz dużo sosu, to wykorzystaj całą paczkę sosu grzybowego i zwiększ ilość wody.
- •Do gulaszu można jeszcze paprykę, kukurydzę itp.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 22:43:22
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 15:05:39
Dodaj komentarz