Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych z chińszczyzną?

Polecam gulasz z żołądków drobiowych z nutką orientalnego smaku.

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 mieszanka chińska
  • 10 dkg pieczarek i ewentualnie kilka grzybków suszonych
  • 2 kostki rosołowe
  • 10 dkg selera
  • 5 dkg pora
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • pieprz
  • papryka
  • jarzynka lub vegeta
  • sól
  • sos grzybowy
1

Żołądki z kurczaka oczyść z resztek tłuszczu, wypłucz, zalej wodą i zagotuj. Następnie zbierz powstałą pianę i dodaj kawałek selera, pora, 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 2 kostki rosołu warzywnego. Po pewnym czasie posmakuj, czy wywar jest dość słony i w razie potrzeby dodaj soli.


2

Żołądki gotuj przez około 1,5 godziny i gdy będą miękkie - zlej rosół, a żołądki ostudź.


3

Po ostudzeniu żołądków pokrój je na drobne kawałki.


4

Na patelni rozgrzej około 4 łyżek oleju, wrzuć mieszankę chińską i chwilę ją podsmaż. Można dodać również pokrojone pieczarki, kilka suszonych grzybków.


5

Do warzywek dodaj pokrojone żołądki, dopraw je papryką, pieprzem, jarzynką (ale uważaj, żeby nie przesolić). Wszystko razem duś około 20 minut, tj. do momentu ugotowania się warzyw.


6

Gdy warzywka będą już miękkie, dodaj 1/2 paczki sosu grzybowego rozprowadzonego w 1/2 szklanki wody i zabiel odrobiną śmietany.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Gulasz można podawać z ryżem lub pieczywem.

  • Jeżeli lubisz dużo sosu, to wykorzystaj całą paczkę sosu grzybowego i zwiększ ilość wody.

  • Do gulaszu można jeszcze paprykę, kukurydzę itp.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.10.2010

Komentarze

Ciekawa potrawa:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 22:43:22

bardzo lubię żołądki

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 15:05:39

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj