Jak zrobić galaretkę truskawkową?
Kolejny przepyszny deser zrobiony naszymi rękami, nic nie smakuje lepiej niż własne przetwory nie ze sklepu i proszku tylko zrobione przez nas z tego co dała nam natura.
- • 25 dag. truskawek
- • 3-4 łyżki cukru
- • sok z połowy cytryny
- • 2 łyżki stołowe żelatyny
1
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody i poczekać aż spęcznieje. Następnie zalać ją około 1/2 szklanki wrzątku i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia, zagotować.
2
Oczyszczone owoce zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym dodając pod koniec płynną żelatynę. Masę przelać do pucharków lub na salaterkę, dodając posiekane orzechy lub migdały.
3
Szybko schłodzić, aby galaretka nie podeszła sokiem. Podawać np. z bitą śmietaną.
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •Zamiast soku z cytryny może dodać szczyptę kwasku cytrynowego.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Szybki pomysł na pyszny deser. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony: 2012-02-26 18:56:31
Dodaj komentarz