Jak zrobić galaretkę truskawkową?

Kolejny przepyszny deser zrobiony naszymi rękami, nic nie smakuje lepiej niż własne przetwory nie ze sklepu i proszku tylko zrobione przez nas z tego co dała nam natura.

  • 25 dag. truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
1

Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody i poczekać aż spęcznieje. Następnie zalać ją około 1/2 szklanki wrzątku i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia, zagotować.


2

Oczyszczone owoce zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym dodając pod koniec płynną żelatynę. Masę przelać do pucharków lub na salaterkę, dodając posiekane orzechy lub migdały.


3

Szybko schłodzić, aby galaretka nie podeszła sokiem. Podawać np. z bitą śmietaną.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Zamiast soku z cytryny może dodać szczyptę kwasku cytrynowego.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.02.2012

Komentarze

Szybki pomysł na pyszny deser. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-02-26 18:56:31

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj