Jak zrobić galaretkę poziomkową?

Uwielbiam poziomki. Przepis na tę galaretkę jest prosty i nieskomplikowany, ale czasochłonny. Efekt końcowy jest wyśmienity. Polecam smakoszom tych małych pyszności. To przepis mojej babci - zawsze się udaje, choć przyznam jest męczący. No i nie tak łatwo o kilogram poziomek.

  • Składniki:
  • -1 kg świeżo zebranych poziomek ( najlepsze są te małe, leśne )
  • -1 kg cukru
1

Poziomki dokładnie opłukaj, przebierz i odsącz.


2

Przygotowane i osuszone owoce włóż do makutry i ucieraj je stopniowo dosypując cukier. Galaretka jest dużo lepsza kiedy nie ma w niej pestek dlatego jeśli chcesz możesz przetrzeć owoce przez gęste sitko. Nie martw się o gęstość - w miarę ucierania poczujesz, że masa jest coraz bardziej gęsta


3

Gotową masę poziomkową przełóż do wyparzonych, ale już chłodnych słoików. Nim zakręcisz wieko przykryj galaretkę pergaminem nasączonym spirytusem. Zamknięte słoiki szybko odstaw w ciemne miejsce.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Warto być wytrwałym uwierzcie, dla tego smaku warto się trochę zmęczyć.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.03.2012

Komentarze

Baaardzo smaczny przepis. Mam pytanie: czy tak przygotowana galaretka może być przechowywana przez zimę ? czy będzie się trzymać ? Otworzyć taki poziomkowy rarytas w środku zimy - "niebo w gębie a raj w duszy"

Ostatnio zmieniony: 2012-05-14 22:35:26

Jdsoul gdzie Ty mieszkasz? W raju ?

Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 18:57:14

Oj tak las i poziomki, marzenie ! :-)

Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 18:54:46

Jejku i las i poziomki pełnia szczęścia!!!! Super, że masz tak.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 18:30:53

jdsoul jak ja Ci zazdroszczę tych pól poziomkowych !!!

Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 17:16:27

W lesie niecały 1 km od mnie są całe pola poziomek, nie mogę się doczekać, żeby wypróbować twój przepis. Byle do lata.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 16:00:03

Ja kocham poziomki !!! Uważam, że nie mają sobie równych !

Ostatnio zmieniony: 2012-03-10 15:01:44

ShaVi przywołałaś powiew lata i coś, co jest genialnie pyszne. Poziomki mają tak charakterystyczny smak, że chce się je jeść i jeść.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-10 14:21:38

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj