Jak zrobić galaretkę poziomkową?
Uwielbiam poziomki. Przepis na tę galaretkę jest prosty i nieskomplikowany, ale czasochłonny. Efekt końcowy jest wyśmienity. Polecam smakoszom tych małych pyszności. To przepis mojej babci - zawsze się udaje, choć przyznam jest męczący. No i nie tak łatwo o kilogram poziomek.
- • Składniki:
- • -1 kg świeżo zebranych poziomek ( najlepsze są te małe, leśne )
- • -1 kg cukru
Poziomki dokładnie opłukaj, przebierz i odsącz.
Przygotowane i osuszone owoce włóż do makutry i ucieraj je stopniowo dosypując cukier. Galaretka jest dużo lepsza kiedy nie ma w niej pestek dlatego jeśli chcesz możesz przetrzeć owoce przez gęste sitko. Nie martw się o gęstość - w miarę ucierania poczujesz, że masa jest coraz bardziej gęsta
Gotową masę poziomkową przełóż do wyparzonych, ale już chłodnych słoików. Nim zakręcisz wieko przykryj galaretkę pergaminem nasączonym spirytusem. Zamknięte słoiki szybko odstaw w ciemne miejsce.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Warto być wytrwałym uwierzcie, dla tego smaku warto się trochę zmęczyć.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-05-14 22:35:26
Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 18:57:14
Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 18:54:46
Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 18:30:53
Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 17:16:27
Ostatnio zmieniony: 2012-03-13 16:00:03
Ostatnio zmieniony: 2012-03-10 15:01:44
Ostatnio zmieniony: 2012-03-10 14:21:38
Dodaj komentarz