Jak zrobić Flapjack, czyli najpopularniejszy brytyjski batonik?

Flapjack to ciężki, owsiany, słodki batonik z bakaliami, chrupiący z zewnątrz, delikatnie ciągnący w środku. Łatwy w przygotowaniu, prosty w modyfikacji według własnych upodobań.

  • Płatki owsiane (błyskawiczne)
  • Masło
  • Miód
  • Brazowy cukier
  • Esencja lub cukier waniliowy
  • Wiórki kokosowe
  • Mąka pszenna
  • Sól
  • Proszek do pieczenia
  • Żurawina (suszona)
1

Składniki:
100 g masła
130 g miodu
150 g brązowego cukru
100 g wiórków kokosowych
200 g płatków owsianych
80 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g suszonej żurawiny
2 łyżeczki cukru waniliowego

Przepis na naturalny domowy cukier waniliowy:
http://www.zaradni.pl/porada/5666,jak_wykonac_domowy_cukier_waniliowy


2

Masło rozpuścić dodać cukier, miód i cukier waniliowy, dobrze wymieszać.


3

Suche składniki wymieszać osobno, dodać do masła z cukrem i energicznie wymieszać. Na koniec do masy dodać żurawinę.


4

Masę wylać na wyłożona papierem blaszkę, tak aby miała co najmniej 1-1,5 cm grubości (forma ok. 20x30 cm).


5

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


6

Po wyjęciu odczekać 15 minut, a następnie pokroić w prostokąty (masa nie może wystygnąć całkowicie ponieważ wtedy nie da się pokroić).


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Dodatki do batonika można modyfikować według własnych upodobań - dołożyć orzechów, rodzynek, czekolady lub migdałów.

  • Gotowe batoniki można przechowywać jakiś czas w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.03.2011

Komentarze

Bardzo lubię batoniki zbożowe. Przepis super. Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 07:37:51

Trochę, jak snikers tak wygląda. Smakuje na pewno niesamowicie. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 22:31:01

mmm, normalnie aż ślinka cieknie :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 14:52:07

hmm... muszę spróbować, trochę mi przypomina z wyglądu moje zbożowe.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 18:45:56

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj