Jak zrobić Flapjack, czyli najpopularniejszy brytyjski batonik?
Flapjack to ciężki, owsiany, słodki batonik z bakaliami, chrupiący z zewnątrz, delikatnie ciągnący w środku. Łatwy w przygotowaniu, prosty w modyfikacji według własnych upodobań.
- • Płatki owsiane (błyskawiczne)
- • Masło
- • Miód
- • Brazowy cukier
- • Esencja lub cukier waniliowy
- • Wiórki kokosowe
- • Mąka pszenna
- • Sól
- • Proszek do pieczenia
- • Żurawina (suszona)
Składniki:
100 g masła
130 g miodu
150 g brązowego cukru
100 g wiórków kokosowych
200 g płatków owsianych
80 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g suszonej żurawiny
2 łyżeczki cukru waniliowego
Przepis na naturalny domowy cukier waniliowy:
http://www.zaradni.pl/porada/5666,jak_wykonac_domowy_cukier_waniliowy
Masło rozpuścić dodać cukier, miód i cukier waniliowy, dobrze wymieszać.
Suche składniki wymieszać osobno, dodać do masła z cukrem i energicznie wymieszać. Na koniec do masy dodać żurawinę.
Masę wylać na wyłożona papierem blaszkę, tak aby miała co najmniej 1-1,5 cm grubości (forma ok. 20x30 cm).
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu odczekać 15 minut, a następnie pokroić w prostokąty (masa nie może wystygnąć całkowicie ponieważ wtedy nie da się pokroić).
Uwagi i spostrzeżenia
- •Dodatki do batonika można modyfikować według własnych upodobań - dołożyć orzechów, rodzynek, czekolady lub migdałów.
- •Gotowe batoniki można przechowywać jakiś czas w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 07:37:51
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 22:31:01
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 14:52:07
Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 18:45:56
Dodaj komentarz