Jak zrobić filety z indyka słodkim sosie?
Filety z indyka to zdrowe i najchudsze mięso jednak po ugotowaniu staje się suche. Podaję przepis, dzięki któremu mięso będzie soczyste i smakowite :)
- • 500 gram fileta z indyka
- • 2 marchewki
- • pół selera
- • 2 łyżki miodu
- • 1 łyżka musztardy
- • 2 łyżeczki octu balsamicznego
- • 2 łyżki oliwy z oliwek
- • 2 łyżeczki śmietany
- • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- • curry
- • przyprawa meksykańska
- • sól
- • pieprz
Mięso należy umyć i pokroić w paski 5 na 2 cm. Marchewkę i selera umyć, obrać i pokroić w paski.
Marynata.
Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marynatę wlewamy do mięsa i warzyw, odstawiamy na 2 godziny do lodówki (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc do zamarynowania).

Na suchą patelnię (teflonową lub inną nieprzywierającą) kładziemy mięso i warzywa z marynatą, smażymy około 15 min. Przyprawiamy curry i przyprawą meksykańską. Pod koniec można dodać 2 łyżeczki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Smacznego!
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:18:09
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 12:15:55
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 11:16:03
Ostatnio zmieniony: 2011-03-10 21:42:53
Dodaj komentarz