Jak zrobić filety z indyka słodkim sosie?

Filety z indyka to zdrowe i najchudsze mięso jednak po ugotowaniu staje się suche. Podaję przepis, dzięki któremu mięso będzie soczyste i smakowite :)

  • 500 gram fileta z indyka
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • curry
  • przyprawa meksykańska
  • sól
  • pieprz
1

Mięso należy umyć i pokroić w paski 5 na 2 cm. Marchewkę i selera umyć, obrać i pokroić w paski.


2

Marynata.
Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marynatę wlewamy do mięsa i warzyw, odstawiamy na 2 godziny do lodówki (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc do zamarynowania).


3

Na suchą patelnię (teflonową lub inną nieprzywierającą) kładziemy mięso i warzywa z marynatą, smażymy około 15 min. Przyprawiamy curry i przyprawą meksykańską. Pod koniec można dodać 2 łyżeczki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Smacznego!


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 06.03.2011

Komentarze

rewelacyjny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:18:09

Dobrze wiedzieć. U mnie w domu nie wszyscy lubią mięso z indyka (wbrew pozorom ma ono nieco specyficzny posmak), a kurczaka lubią wszyscy. Z pewnością wypróbuję :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 12:15:55

Oczywiście, że można. Piersi z indyka i z kurczaka są w sumie podobne (z tym że z indyka nieco chudsze) i można je w przepisach stosować naprzemiennie.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 11:16:03

Aj aj aj pyszności :D A czy można zamienić indyka na zwykłego kurczaka ?

Ostatnio zmieniony: 2011-03-10 21:42:53

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj