Jak zrobić filet z piersi kurczaka inaczej niż zwykle?
Filet z piersi kurczaka jest jednym z najpopularniejszych w Polsce dań obiadowych. Wszyscy lubimy pierś z kurczaka. Przeważnie smażymy z niej zwykłe kotlety, warto jednak czasem spróbować czegoś innego. Może następnym razem przygotować ją nieco inaczej? Proponuję Wam dziś pyszne i soczyste kieszonki z piersi kurczaka, w których kryje się pyszna szynka i żółty ser. Jest to wspaniały pomysł na obiad. U mnie filety zostały podane z pieczonymi ziemniaczkami i szybką surówką ze świeżych warzyw. Zachęcam do spróbowania, naprawdę warto!
- • Przepis na 4 porcje:
- • * podwójny filet z piersi kurczaka
- • * 4 plastry żółtego sera
- • * 4 plastry szynki
- • * 1/2 łyżeczki soli
- • * 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- • * 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- • * 1/4 łyżeczki pieprzu
- • * 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- • * jajko
- • * 2 łyżki mąki
- • * 4 łyżki bułki tartej
- • * olej do smażenia
- • * kilka wykałaczek
Przygotowanie filetów z piersi kurczaka

Filety umyć, osuszyć. Każdy filet przekroić w poprzek na dwa płaty. Następnie przy użyciu długiego noża w każdym z filetów zrobić głębokie nacięcie. Sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz zioła prowansalskie wymieszać. Mieszanką przypraw oprószyć filety.
Napełnić kieszonki

Każdy plaster szynki owinąć ściśle plastrem sera. Otrzymane ruloniki włożyć w środek każdego fileta. Spiąć wykałaczkami.
Panierowanie i smażenie

Tak przygotowane filety z piersi kurczaka panierować kolejno w mące, rozbełtanym jaju i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Gotowe!

Po usmażeniu od razu wyjąć wykałaczki. Aby filet ładnie się prezentował na talerzu proponuję przekroić go na pół po lekkim skosie. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Dodaj komentarz