Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Fasolka po bretońsku jest wyśmienitym daniem, a co ważne - nadaje się do podgrzewania, więc możemy za jednym razem ugotować więcej porcji, zamrozić je lub zapasteryzować w słoikach.
- • 1/2 kg fasoli "Jaś"
- • 400 g boczku wędzonego
- • 400 g różnych kiełbasek
- • 1 duża cebula
- • 3 ziela angielskie
- • listek laurowy
- • 1 łyżeczka vegety lub jarzynki
- • 1 łyżeczka cukru
- • papryka ostra i słodka
- • pieprz
- • 3 łyżeczki lub więcej przecieru pomidorowego
- • sól do smaku
Fasolkę zalej wodą i pozostaw ją na noc, aby napęczniała

Na drugi dzień zlej wodę z fasoli, zalej ją świeżą wodą, dodaj ziele angielskie, listek laurowy, vegetę lub jarzynkę, odcięte skórki z wędzonego boczku i gotuj na wolnym ogniu

Boczek i wędlinę pokrój w grubszą kostkę i zasmaż na patelni. Gdy boczek puści trochę tłuszczu, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko razem podsmaż.

Po godzinie do gotowanej fasoli dodaj odsmażony boczek z wędliną i dalej gotuj fasolę aż do miękkości. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą, cukrem i przecierem pomidorowym.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Fasolę gotuje się dość długo, nawet 3 godziny.
- •Fasola musi być tak ugotowana, żeby można ją widelcem bez problemu rozgnieść.
- •Sprawdzaj, czy z potrawy nie wygotowała się woda, ponieważ fasolka lubi dużo jej wchłonąć.
- •Fasolkę po bretońsku można również doprawić czosnkiem i majerankiem, jak kto lubi.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:07:50
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:14:11
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:43:11
Ostatnio zmieniony: 2011-11-17 22:07:21
Dodaj komentarz