Jak zrobić drożdżówkę z kruszonką?
Zachęcam do zrobienia znakomitej i pysznej drożdżówki. Niewiele nakładu pracy i pieniędzy, a tyle rozkoszy na podniebieniu.
- • 1 kostka margaryny lub masła
- • 1,5 szklanki cukru
- • 1/2 litra mleka
- • 12 łyżek oleju
- • 1 kg mąki
- • 6 jaj
- • 10 dkg drożdży
- • szczypta soli
- • aromat do ciast
- • Kruszonka:
- • 1/3 kostki margaryny
- • 1 szklanka cukru
- • 5 łyżek mąki
- • 100 g wiórków kokosowych
- • Lukier:
- • 1 szklanka cukru pudru
- • 5 kropli aromatu do ciast
- • przegotowana gorąca woda

Nasmaruj tłuszczem i wyłóż folią aluminiową lub pergaminem dwie blaszki do pieczenia, jedna o wielkości ok. 40x25, a druga 30x25

W garnku rozpuść 1 kostkę margaryny, następnie dodaj 1,5 szklanki cukru, dużą szczyptę soli, olejek migdałowy, 12 łyżek oleju , 0,5 l mleka odlewając wcześniej 0,5 szklanki do zarobienia drożdży

Odlane wcześniej pół szklanki mleka lekko podgrzej i dodaj 1 łyżeczką cukru oraz włóż rozkruszone drożdże i pozostaw na ok. 5 min. do wyrośnięcia. Ubij lekko 6 jaj i do letniej margaryny wlej roztrzepane jajka, wyrośnięte drożdże oraz mieszając pałką dosypuj stopniowo mąkę.

Bij masę pałką lub mikserem stosując odpowiednie widełki celem napowietrzenia, co zagwarantuje nam wyrośnięcie ciasta. Następnie pozostaw masę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podziel masę drożdżową na dwie blaszki.

Do naczynia w którym była wcześniej masa drożdżowa włóż 1/3 kostki margaryny, 1 szklankę cukru, 5 łyżek mąki i około 100g wiórek kokosowych i ręką wszystko wyrób, tak aby powstała kruszonka. Przygotowaną kruszonką posyp masę drożdżową.

Włóż blaszki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut w temp. 180 st. C , natomiast w piekarniku z termoobiegiem w 150st. C.

Po wystudzeniu upieczonej drożdżówki możesz polać ją lukrem.
Sposób przygotowania lukru:
Do szklanki wsyp cukier puder, wlej kilka kropli aromatu (ja preferuję aromat migdałowy) i po łyżeczce dolewaj przegotowaną gorącą wodę i mieszaj do momentu uzyskania właściwej konsystencji lukru.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Kruszonka nie może być zbyt gruba i kleista , żeby ciasto nie upadło.
- •Drożdżówka smaczna jest również bez lukru
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:26:57
Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 23:11:20
Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 22:40:35
Dodaj komentarz