Jak zrobić drożdżówkę z kruszonką?

Zachęcam do zrobienia znakomitej i pysznej drożdżówki. Niewiele nakładu pracy i pieniędzy, a tyle rozkoszy na podniebieniu.

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 12 łyżek oleju
  • 1 kg mąki
  • 6 jaj
  • 10 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • aromat do ciast
  • Kruszonka:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 kropli aromatu do ciast
  • przegotowana gorąca woda
1

Nasmaruj tłuszczem i wyłóż folią aluminiową lub pergaminem dwie blaszki do pieczenia, jedna o wielkości ok. 40x25, a druga 30x25


2

W garnku rozpuść 1 kostkę margaryny, następnie dodaj 1,5 szklanki cukru, dużą szczyptę soli, olejek migdałowy, 12 łyżek oleju , 0,5 l mleka odlewając wcześniej 0,5 szklanki do zarobienia drożdży


3

Odlane wcześniej pół szklanki mleka lekko podgrzej i dodaj 1 łyżeczką cukru oraz włóż rozkruszone drożdże i pozostaw na ok. 5 min. do wyrośnięcia. Ubij lekko 6 jaj i do letniej margaryny wlej roztrzepane jajka, wyrośnięte drożdże oraz mieszając pałką dosypuj stopniowo mąkę.


4

Bij masę pałką lub mikserem stosując odpowiednie widełki celem napowietrzenia, co zagwarantuje nam wyrośnięcie ciasta. Następnie pozostaw masę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


5

Po wyrośnięciu podziel masę drożdżową na dwie blaszki.


6

Do naczynia w którym była wcześniej masa drożdżowa włóż 1/3 kostki margaryny, 1 szklankę cukru, 5 łyżek mąki i około 100g wiórek kokosowych i ręką wszystko wyrób, tak aby powstała kruszonka. Przygotowaną kruszonką posyp masę drożdżową.


7

Włóż blaszki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut w temp. 180 st. C , natomiast w piekarniku z termoobiegiem w 150st. C.


8

Po wystudzeniu upieczonej drożdżówki możesz polać ją lukrem.
Sposób przygotowania lukru:
Do szklanki wsyp cukier puder, wlej kilka kropli aromatu (ja preferuję aromat migdałowy) i po łyżeczce dolewaj przegotowaną gorącą wodę i mieszaj do momentu uzyskania właściwej konsystencji lukru.


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Kruszonka nie może być zbyt gruba i kleista , żeby ciasto nie upadło.

  • Drożdżówka smaczna jest również bez lukru


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.08.2010

Komentarze

Ciekawe:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:26:57

apetyczne :) 5

Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 23:11:20

Dobra porada, 5 :)

Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 22:40:35

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj