Jak zrobić drożdżowe rogaliki?
Rogaliki są pyszne, mięciutkie i wbrew pozorom bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :)
- • 1/2 kg mąki tortowej
- • kostka margaryny
- • 4 łyżki kwaśnej śmietany
- • 3 łyżki mleka
- • 3 łyżki cukru
- • 8 dag drożdży
- • marmolada
1

Margarynę posiekać z mąką.
2

Drożdze rozkruszyć, wsypać cukier, dodać mleko i śmietanę, wymieszać.
3

Wlać do mąki, starannie wyrobić.
4

Ulepić z ciasta kulę, włożyć do worka foliowego, zawiązać. Zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie (ok po godzinie) wyjąć.
5

Porcjami rozwałkować na placki, wyciąć z nich trójkąty. Na każdym położyć trochę marmolady, zwinąć w rogalik. Ułożyć na blaszce, można posmarować rozmąconym jajem.
6

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
7
Uwagi i spostrzeżenia
- •W sezonie można użyć świeżych owoców, np. jagody, maliny, truskawki
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
fajny przepis
Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:21:36
ja zawsze mam problem z formowaniem rogali :) fajny przepis pozdrawiam ...
Ostatnio zmieniony: 2011-04-13 16:33:59
Rogaliki, jak malowane. Ja trochę boję się eksperymentować z drożdżami, bo podobno cała sztuka tkwi właśnie w drożdżach. Pozdrawiam. Przepisy bardzo fajne.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-11 19:51:20
Dodaj komentarz