Jak zrobić drożdżowe rogaliki?

Rogaliki są pyszne, mięciutkie i wbrew pozorom bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :)

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • kostka margaryny
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 8 dag drożdży
  • marmolada
1

Margarynę posiekać z mąką.


2

Drożdze rozkruszyć, wsypać cukier, dodać mleko i śmietanę, wymieszać.


3

Wlać do mąki, starannie wyrobić.


4

Ulepić z ciasta kulę, włożyć do worka foliowego, zawiązać. Zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie (ok po godzinie) wyjąć.


5

Porcjami rozwałkować na placki, wyciąć z nich trójkąty. Na każdym położyć trochę marmolady, zwinąć w rogalik. Ułożyć na blaszce, można posmarować rozmąconym jajem.


6

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • W sezonie można użyć świeżych owoców, np. jagody, maliny, truskawki


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.09.2010

Komentarze

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:21:36

ja zawsze mam problem z formowaniem rogali :) fajny przepis pozdrawiam ...

Ostatnio zmieniony: 2011-04-13 16:33:59

Rogaliki, jak malowane. Ja trochę boję się eksperymentować z drożdżami, bo podobno cała sztuka tkwi właśnie w drożdżach. Pozdrawiam. Przepisy bardzo fajne.

Ostatnio zmieniony: 2011-04-11 19:51:20

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj