Jak zrobić drobiowe zwijki z pieczarkami ?
" Zwijki" to fajna alternatywa dla kotletów. Przepadają za nimi dzieciaki. Sprawdzają się zarówno jako danie obiadowe jak i jako przekąska na imprezie. Gorąco polecam.
- • Składniki zwijek (nie podaję dokładnych ilości składników gdyż zależy ona od ilości domowników):
- • - filet drobiowy
- • - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, gyros, papryka, bazylia...co kto lubi
- • - pieczarki
- • - masło do podsmażenia pieczarek, sól, pieprz
- • - szynka w plasterkach
- • - ser żółty pokrojony w słupki
- • - jajka do panierki
- • - nieco mąki do jajka
- • - bułka tarta do obtoczenia zwijek
Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Obkrawamy mięso z niepotrzebnego tłuszczu, kroimy na średniej wielkości kotlety, lekko rozbijamy i przyprawiamy.

Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie podduszamy na masełku tak by odparowały nadmiar wody i doprawiamy je nieco solą i pieprzem.

Na rozbitym kotlecie układamy kawałek szynki, słupek sera żółtego i nieco pieczarkowego farszu. Całość zwijamy. Mięsa drobiowego nie trzeba spinać wykałaczkami - nie rozejdzie się przy smażeniu.

Teraz przygotowujemy panierkę do zwijek. W miseczce rozkłócić należy dwa jajka z odrobiną mąki. Na osobnym talerzu zaś przygotować należy bułkę tartą. Zwijki panierujemy najpierw wkładając je do jajka, a następnie do bułki tartej.

Gotowe mięsko w panierce wykładamy na rozgrzany olej i smażymy aż do zrumienienia się panierki. Podawać je można zarówno jako składnik drugiego dania z ziemniakami i surówką jak i jako chłodną mięsną przekąskę do piwa na imprezie.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •do środka zwijek można też dodawać kiszone ogórki czy paprykę konserwową.
• Przeczytaj teraz:
Galeria




Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 20:36:18
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 19:18:06
Dodaj komentarz