Jak zrobić domowe lody śmietankowe?

Każdy uwielbia lody. Dobrym patentem jest zrobienie własnych bez konieczności gonienia do sklepu. Taki smakołyk jest na pewno zdrowszy nie zawiera on sztucznych konserwantów ani barwników.

  • 3 szklanki mleka, szklanka śmietanki 30%, 1,5 szklanki cukru, 8 żółtek, syrop owocowy, owoce, mięta
1

Żółtka utrzyj z cukrem aby masa uzyskała konsystencję puchu. Zagotuj mleko. Masę z żółtek wstawiamy do garnka z wrzątkiem i wlewamy powoli zagotowane mleko. Cały czas ucieramy i lekko podgrzewamy.


2

Czekamy aż masa zgęstnieje.Zdejmujemy ją z ognia i dalej ucieramy aż wystygnie. Śmietankę ubijamy i mieszamy z gotową masą mleczno-żółtkową.


3

Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na 5 godzin. Co godzinę lody wyjmujemy i miksujemy.Gotowe lody nakładamy do pucharków, polewamy wybranym syropem. Dekorujemy według uznania, miętą, owocami.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • 8 porcji,przygotowanie 55 min., mrożenie 5 godzin, porcja zawiera 340kcal,


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.01.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj