Jak zrobić domowe chipsy?
Dziś pokarzę wam jak zrobić smaczne, domowe chipsy w sam raz na domówki :)
- • ziemniaki
- • olej + garnek
- • sól, pierz, papryka , chili
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w jak najcieńsze plastereczki. Najlepiej na szatkownicy czy urządzeniu do niej podobnym.
Płuczemy nasze plasterki ziemniaczane tak by usunąć jak najwięcej skrobi.
Teraz przygotowujemy posypkę do chipsów.
Do naczynia wsypujemy :
-łyżkę soli
- łyżka papryki lub innego smaku (ulubionego)
- szczyptę chili
- suszony czosnek
SMAŻYMY CHIPSY
Na gorący olej wrzucamy po 5-6 sztuk chipsów, wyciągamy je gdy przybiorą lekko brązowy kolor.
Proces ten jest szybki - chipsy są cieniutkie więc nie wymagają długiego smażenia .

Po odsączeniu tłuszczu od chipsów posypujemy je naszą posypką a następnie dokładnie mieszamy.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:22:43
Ostatnio zmieniony: 2011-10-24 00:33:07
Dodaj komentarz