Jak zrobić domowe chipsy?

Dziś pokarzę wam jak zrobić smaczne, domowe chipsy w sam raz na domówki :)

  • ziemniaki
  • olej + garnek
  • sól, pierz, papryka , chili
1

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w jak najcieńsze plastereczki. Najlepiej na szatkownicy czy urządzeniu do niej podobnym.


2

Płuczemy nasze plasterki ziemniaczane tak by usunąć jak najwięcej skrobi.


3

Teraz przygotowujemy posypkę do chipsów.

Do naczynia wsypujemy :

-łyżkę soli
- łyżka papryki lub innego smaku (ulubionego)
- szczyptę chili
- suszony czosnek


4

SMAŻYMY CHIPSY


Na gorący olej wrzucamy po 5-6 sztuk chipsów, wyciągamy je gdy przybiorą lekko brązowy kolor.

Proces ten jest szybki - chipsy są cieniutkie więc nie wymagają długiego smażenia .


5
Żródło google.pl Żródło google.pl

Po odsączeniu tłuszczu od chipsów posypujemy je naszą posypką a następnie dokładnie mieszamy.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.09.2011

Komentarze

Dobra alternatywa dla sklepowych chipsów. No i zawsze można je doprawić, wedle uznania :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:22:43

bardzo fajny pomysł:)

Ostatnio zmieniony: 2011-10-24 00:33:07

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj