Jak zrobić dobre ciasto na pizzę?
Większa część ludzkości zajada się pizzą. Aby pizza była smaczna, potrzebne są nie tylko świeże dodatki, ale również odpowiednie ciasto.
- • mąka
- • sól
- • cukier
- • drożdże
- • ciepła woda
- • koncentrat pomidorowy
- • dodatki do pizzy
CIASTO
Do 3 szklanek mąki dodać sól i cukier, dodać pół szklanki oleju lub oliwy. Rozdrobnić i wsypać ok. pół kostki drożdży. Wymieszać i dodać ciepłą wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej - tym ciasto lepsze.
Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik na 180 stopni, ciasto należy rozciągnąć do formy okrągłej (jak do pieczenia tortów) lub prostokątnej i ułożyć na posypanej mąką blasze, zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Chyba że ktoś lubi cienkie ciasto- wtedy nie zostawiać.
Na ułożone na blasze ciasto kładziemy koncentrat pomidorowy i rozsmarowujemy, układamy dodatki wedle uznania.
Kiedy piekarnik osiągnie 180 stopni, można wkładać gotowe ciasto wraz z dodatkami.

Pizzę pieczemy ok. 35 minut, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów blachy i nie będzie surowe w środku (można to sprawdzić np. wykałaczką lub drewnianą stroną zapałki).
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pizza może się piec krócej, jest to zależne od piekarnika.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-06-30 09:34:35
Dodaj komentarz