Jak zrobić dobre ciasto na pizzę?

Większa część ludzkości zajada się pizzą. Aby pizza była smaczna, potrzebne są nie tylko świeże dodatki, ale również odpowiednie ciasto.

  • mąka
  • sól
  • cukier
  • drożdże
  • ciepła woda
  • koncentrat pomidorowy
  • dodatki do pizzy
1

CIASTO
Do 3 szklanek mąki dodać sól i cukier, dodać pół szklanki oleju lub oliwy. Rozdrobnić i wsypać ok. pół kostki drożdży. Wymieszać i dodać ciepłą wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej - tym ciasto lepsze.


2

Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik na 180 stopni, ciasto należy rozciągnąć do formy okrągłej (jak do pieczenia tortów) lub prostokątnej i ułożyć na posypanej mąką blasze, zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Chyba że ktoś lubi cienkie ciasto- wtedy nie zostawiać.


3

Na ułożone na blasze ciasto kładziemy koncentrat pomidorowy i rozsmarowujemy, układamy dodatki wedle uznania.


4

Kiedy piekarnik osiągnie 180 stopni, można wkładać gotowe ciasto wraz z dodatkami.


5

Pizzę pieczemy ok. 35 minut, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów blachy i nie będzie surowe w środku (można to sprawdzić np. wykałaczką lub drewnianą stroną zapałki).


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Pizza może się piec krócej, jest to zależne od piekarnika.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.10.2010

Komentarze

Dzięki, przyda się. :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-06-30 09:34:35

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj