Jak zrobić diabelnie dobre kotlety?
Wszyscy mięsożercy zajadają się na co dzień kotletami. Warto jednak czasem wzbogacić ich smak dobrą marynatą, tak by były diabelnie smaczne.
- • Mięso na kotlety (np. pierś z kurczaka, schab)
- • 3 jajka
- • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- • 1 łyżka oleju
- • 1 łyżka vegety
- • 1 łyżeczka papryki słodkiej
- • szczypta pieprzu
- • 1 łyżeczka majeranku
- • 4 ząbki czosnku
Po pierwsze trzeba zgromadzić listę składników:
Mięso na kotlety (np. pierś z kurczaka, schab - ilość zależna od liczby osób zaproszonych na obiad)
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
1 łyżka vegety
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta pieprzu
1 łyżeczka majeranku
4 ząbki czosnku
Gdy już mamy składniki, należy: podzielić mięso na kotlety i rozbić je tłuczkiem, poporcjowane kotlety włożyć do marynaty, którą robimy z pozostałych składników i pozostawić w lodówce - najlepiej na 4 godziny lub nawet dłużej.

Gdy minie określony czas marynowania mięsa, kotlety usmażyć, najlepiej w głębokim oleju lub na zwykłej patelni. Można je również upiec na grillu lub patelni grillowej.
Dodaj komentarz