Jak zrobić ciasto z owocami?
Ciasto na cały rok z owocami sezonowymi. Lubisz kucharzyć? Czytaj :)
Składniki:
4-6 jaj
1 szkl cukru
1 kostka margaryny
3 szkl mąki pszennej
olejek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce sezonowe (śliwki, jabłka, truskawki, ale mogą być też dżemy i musy owocowe)
Rozdzielamy białko (większe naczynie) i żółtko.
Bijemy pianę z białek i po ubiciu dodajemy cukier i żółtka.
Rozpuszczamy margarynę w garnku, na małym ogniu lub garnek w garnek z ciepłą wodą. Zanim się rozpuści kręcimy ciasto, potem dodajemy na przemian margarynę i mąkę, na koniec proszek i olejek, cały czas mieszamy. Wykładamy do blachy lub tortownicy i na wierzchu układamy owoce (bez pestek i skóry). Pieczemy w temp 175 stopni C 30-40 minut.
Pilnujemy, żeby było rumiane, ale nie za bardzo.
Po upieczeniu ciasto jest już gotowe, ale można posypać je cukrem pudrem lub polukrować, gdy ostygnie.
SMACZNEGO :)
Dodaj komentarz