Jak zrobić ciasto z owocami?

Jest to bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na ciasto z owocami np. z jabłkami, wiśniami, śliwkami itp.

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania
  • lub do przygotowania lukru:
  • 0,5 szklanki cukru pudru i olejek migdałowy
1

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij mikserem na sztywną pianę (tak jak do biszkoptu).


2

Przesianą przez sito mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenie stopniowo dodawaj do ubitych jajek wraz z 1/2 szklanką oleju. Wszystko razem dokładnie wymieszaj mikserem.


3

Blachę do pieczenia ciast o wymiarach 30x25 lub tortownicę natrzyj tłuszczem, wyłóż folią aluminiową lub pergaminem.
Na tak przygotowaną blaszkę wyłóż ciasto i układaj na nim pokrojone w ósemki jabłka, lub inne owoce np. wiśnie, śliwki. Owoce należy ręką lekko wcisnąć w ciasto.


4

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 do 35 minut, w temperaturze około 150 stopni C.


5

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.


6

Ciasto możesz polukrować lukrem, ale wtedy będzie słodsze.
Sposób wykonania lukru:
Do 0,5 szklanki cukru pudru dodaj kilka kropel olejku np. migdałowego i około 1,5 łyżki przegotowanej, gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, a w razie gdy lukier będzie zbyt rzadki, dodaj trochę więcej cukru pudru, natomiast gdy będzie za gęsty, to dodaj odrobinę więcej wody.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jabłka powinny być soczyste i kwaskowate

  • Możesz wykorzystać owoce z kompotu np. wiśnie lub śliwki, ale należy je dokładnie odsączyć


Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.02.2011

Komentarze

ok

Ostatnio zmieniony: 2013-05-30 22:42:25

Z owocami ciasta są ok:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:09:36

bardzo lubię ciasta z owocami

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:33:04

Ja użyłam surowych jabłek :)

Ostatnio zmieniony: 2012-08-22 15:19:29

ewuniu a te owoce muszą być z kompotu już wcześniej gotowane czy mogą być surowe zerwane z drzewa??

Ostatnio zmieniony: 2012-08-19 18:52:57

Proszę zajrzyj : http://www.zaradni.pl/porada/9252,jak_wybielic_firanki_bez_uzycia_wybielacza :)

Ostatnio zmieniony: 2012-07-22 11:15:41

Wygląda apetycznie i jest łatwe w zrobieniu.

Ostatnio zmieniony: 2011-12-08 13:09:18

Dobry przepis. Ja dzisiaj pierwszy raz upiekłem piernik. Wyszedł super.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-24 18:54:15

Znów mi zrobiłaś smaka na nowe ciasto:). Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 20:01:13

Łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne:)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 15:54:21

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj