Jak zrobić ciasto Shrek?
Ciasto w kolorze zielonym (pewnie dlatego Shrek) jest bardzo wiosenne. Ma owocowy lekko orzeźwiający smak i słodkie ciasteczka zatopione w masie śmietanowej, całość otula zielona galaretka.
- • Biszkopt: 5 jaj, 5 łyzek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oleju,szczypta soli
- • Masa zielona: 1 litr soku w kolorze zielonym, 3 duże opakowania budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka)
- • Masa śmietanowa: 500 g śmietany kremówki (36% ), 1 opakowanie galaretki zielonej, 3/4 szklanki gorącej wody
- • Dodatkowo: 2 galaretki zielone, 2 opakowania ciastek typu delicje, 800 ml gorącej wody
Biszkopt - białka jaj z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.
Potem dosypujemy partiami cukier i ubijamy aż się rozpuści.
Następnie dodajemy żółtka - delikatnie mieszając, olej i stopniowo mąkę - robimy to za pomocą łyżki.
Pieczemy ok 30 minut w temp. 180st.C.
Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia ( absolutnie nie otwieramy, aby nie opadło ciasto).
Zielona masa -w 1,5 szkl soku rozprowadzamy budynie,resztę soku należy zagotować i cały czas mieszając dodać tą budyniowę mieszankę .
Wszystko zagotować ciągle mieszając.
Masa śmietanowa - 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w 3/4 szkl. wody i odstawiamy do stężenia.
Mikserem ubijamy śmietanę i dodajemy powoli - jeszcze płynną (zimną) galaretkę - ciągle mieszając.
Galaretka na wierzch ciasta - 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody.

Na ostudzony biszkopt wylewamy:
Najpierw gorącą masę zieloną,którą należy wyrównać i pozostawić do ostygnięcia!
Potem układamy ciastka, jedno obok drugiego, następnie wylewamy masę śmietanową, wyrównujemy i pozostawiamy do zastygnięcia. Na koniec na wierzch ciasta wylewamy chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę i wstawiamy do lodówki .
Uwagi i spostrzeżenia
- •W zależności od użytego soku (skład owoców), aby masa była smaczniejsza można ją dosłodzić (dosypując cukier do garnka) :)
- •Ciasto podajemy schłodzone.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-04-24 14:37:14
Ostatnio zmieniony: 2012-04-24 11:44:00
Ostatnio zmieniony: 2012-04-20 13:42:26
Dodaj komentarz