Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego?

Oto przepis na pyszne i szybkie do przygotowania ciasteczka, za którymi przepadają zwłaszcza dzieci.

  • Torebka kleiku ryżowego
  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem-najlepiej z czarnej porzeczki lub wiśniowy
  • sól
1

Kleik ryżowy wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.


2

Posiekać z masłem, a następnie dodać jajka, cukier, szczyptę soli.


3

Zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym zrobić dołeczek (jak kluski śląskie).


4

Wstawić ciasteczka do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i piec na jasno-złoto.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ciasteczka najlepiej smakują na ciepło.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.08.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj