Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego?
Oto przepis na pyszne i szybkie do przygotowania ciasteczka, za którymi przepadają zwłaszcza dzieci.
- • Torebka kleiku ryżowego
- • 1 i 1/4 kostki masła
- • 3 jajka
- • szklanka cukru
- • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- • łyżeczka proszku do pieczenia
- • dżem-najlepiej z czarnej porzeczki lub wiśniowy
- • sól
1
Kleik ryżowy wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
2
Posiekać z masłem, a następnie dodać jajka, cukier, szczyptę soli.
3
Zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym zrobić dołeczek (jak kluski śląskie).
4
Wstawić ciasteczka do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i piec na jasno-złoto.
5
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ciasteczka najlepiej smakują na ciepło.
Dodaj komentarz