Jak zrobić chruściki?
Pyszne chruściki do kawy i oczywiście na Tłusty Czwartek, który obchodzony jest w czwartek poprzedzający Wielki Post.
- • 250 - 300g mąki tortowej
- • 3 żółtka
- • 200ml śmietany 18%
- • 1 łyżka spirytusu
- • 1 cukier waniliowy
- • szczypta soli
- • 2 kostki smalcu
- • cukier puder do posypania chruścików

Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i szczyptą soli, a następnie dodaj śmietanę.

Do masy żółtkowej stopniowo dodawaj mąkę i ubijaj pałką do ciast. Wyrobione, gęste ciasto włóż do lodówki na około 30 minut. Stolnicę posyp mąką i wyjmij schłodzone ciasto. Jeżeli ciasto mocno się ciągnie i klei do rąk, to dodaj więcej mąki i ugnieć ręką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek grubości około 2 - 3 mm .

Potnij ciasto na paski szerokości około 3cm, następnie pokrój je pod ukosem na kawałki długości 10 cm. Każdy kawałek ciasta natnij w środku i przełóż przez to nacięcie jeden z rogów, tworząc chruścika.

W garnku rozpuść smalec i smaż na nim chruściki z obu stron, na złoty kolor.
Ja na moim tłuszczu wcześniej piekłam pączki, dlatego może jest trochę ciemniejszy, ale chruściki mimo wszystko były wyśmienite w smaku.

Po upieczeniu chruściki wyłóż na ręcznik papierowy, aby obciekły ze zbędnego tłuszczu, a następnie obficie posyp cukrem pudrem.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:34:16
Ostatnio zmieniony: 2012-08-07 23:02:58
Ostatnio zmieniony: 2012-06-05 07:55:44
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 09:43:46
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:06:59
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 19:19:26
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 08:55:21
Ostatnio zmieniony: 2011-02-11 22:20:52
Dodaj komentarz