Jak zrobić chałkę?
Wszyscy uwielbiamy chałkę. Świeża, cieplutka... Pyszna. Jak ją zrobić? Poznaj mój sprawdzony przepis.
- • 30g drożdży
- • 400ml ciepłej wody
- • 850g mąki
- • 4 jajka
- • 1 łyżka soli
- • 100g cukru
- • 100g masła
1
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 750g mąki, cukier, sól, roztrzepane 3 jajka i masło. Wymieszać. Następnie dodawać resztę mąki do momentu uzyskania elastycznego, ale niezbyt klejącego ciasta. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyrabiamy je przez ok. 5 min. na blacie.
2
Ciasto do wyrośnięcia odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.
3
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej zaplatamy chałkę.
Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem na 40 min.
4
Po wyrośnięciu smarujemy chałki roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać je kruszonką.
5

Pieczemy 25 - 30 min w temp.180 stopni. Smacznego.
Dodaj komentarz