Jak zrobić chałkę?

Wszyscy uwielbiamy chałkę. Świeża, cieplutka... Pyszna. Jak ją zrobić? Poznaj mój sprawdzony przepis.

  • 30g drożdży
  • 400ml ciepłej wody
  • 850g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 100g cukru
  • 100g masła
1

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 750g mąki, cukier, sól, roztrzepane 3 jajka i masło. Wymieszać. Następnie dodawać resztę mąki do momentu uzyskania elastycznego, ale niezbyt klejącego ciasta. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyrabiamy je przez ok. 5 min. na blacie.


2

Ciasto do wyrośnięcia odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.


3

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej zaplatamy chałkę.
Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem na 40 min.


4

Po wyrośnięciu smarujemy chałki roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać je kruszonką.


5

Pieczemy 25 - 30 min w temp.180 stopni. Smacznego.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.12.2010

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj