Jak zrobić buraczki ćwikłowe na zimę?
Zima zbliża się dużymi krokami, czas więc przygotować zapasy do naszej domowej spiżarni. Bardzo smacznym dodatkiem do dań głównych są buraczki ćwikłowe, które robię od wielu lat i zawsze mi smakują
- • 1kg startych buraczków ćwikłowych
- • pół łyżeczki soli tj. ok. 7g
- • 5 łyżeczek cukru
- • 3 łyżki octu 10%
Buraczki czerwone umyj, odetnij korzonki i pozostałe liście, wstaw do garnka zalewając je całe zimną wodą.

Buraczki zagotuj, uważając aby nie wykipiały, ponieważ w przeciwnym wypadku będziesz miała dużo pracy z myciem kuchni :). Od momentu zagotowania gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny. Jeżeli łatwo można wkłuć widelec w buraczka, to znak, że są już ugotowane.
Buraczki najlepiej schłodzić pozostawiając je w wodzie, w której były gotowane, będą wtedy bardziej soczyste

Gdy buraczki będą już schłodzone obierz je ze skórki.

Obrane buraczki potrzyj na dużych lub drobnych oczkach tarki, w zależności jakie lubisz

Następnie dopraw solą, octem i cukrem.
Na kilogram potartych buraczków dodałam pół łyżeczki soli (ok. 7g), 5 łyżeczek cukru i 3 łyżki octu 10%. Aby upewnić się, że buraczki są właściwie doprawione, powinnaś je posmakować i ewentualnie doprawić.

Tak doprawione buraczki włóż do słoików, zakręć i włóż do garnka celem pasteryzacji. Słoiki muszą być zalane wodą do 2/3 ich wysokości i od momentu zagotowania wody pasteryzować je około 20 minut.
Ja jednorazowo ugotowałam 8 kg buraczków i zrobiłam z tego 20 małych słoiczków.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeżeli lubisz buraczki bardziej kwaśne, to odpowiednio dopraw octem
- •aby nieco zmienić smak do buraczków można dodać np. drobno pokrojoną cebulę lub paprykę
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 17:43:16
Ostatnio zmieniony: 2011-10-14 18:41:35
Dodaj komentarz