Jak zrobić brokuły zapiekane w sosie beszamelowym?

Danie to pasuje jako przystawka, ja podawałam je w formie dodatku do dania mięsnego lub też jako wegetariańskie danie główne.

  • 2 brokuły
  • 50 gram masła
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 gram sera żółtego
1

Brokuły należy umyć i pokrajać w różyczki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru. Brokuły zblanszować we wrzątku (włożyć na około 2 minuty).


2

Sos beszamelowy.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę cały czas mieszając trzepaczką tak aby nie powstały grudki. Powoli dodawać mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 2 łyżeczki soku z cytryny. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.


3

Brokuły wyłożyć na blaszce wysmarowanej masłem, przykryć sosem beszamelowym i przysypać startym serem.


4

Blaszkę z brokułami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 06.03.2011

Komentarze

To fakt. Taka wersja nie jest znana przeze mnie. Super przepis. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-25 21:40:25

Lubię brokuły, a w tej formie jeszcze ich nie konsumowałam ...chyba pora spróbować ;-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 10:51:33

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj