Jak zrobić brokuły zapiekane w sosie beszamelowym?
Danie to pasuje jako przystawka, ja podawałam je w formie dodatku do dania mięsnego lub też jako wegetariańskie danie główne.
- • 2 brokuły
- • 50 gram masła
- • 250 ml mleka
- • 2 łyżki mąki
- • sól
- • pieprz
- • gałka muszkatołowa
- • 2 łyżeczki soku z cytryny
- • 100 gram sera żółtego
Brokuły należy umyć i pokrajać w różyczki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru. Brokuły zblanszować we wrzątku (włożyć na około 2 minuty).
Sos beszamelowy.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę cały czas mieszając trzepaczką tak aby nie powstały grudki. Powoli dodawać mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 2 łyżeczki soku z cytryny. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.

Brokuły wyłożyć na blaszce wysmarowanej masłem, przykryć sosem beszamelowym i przysypać startym serem.

Blaszkę z brokułami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-03-25 21:40:25
Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 10:51:33
Dodaj komentarz