Jak zrobić biszkopt?
Po przeanalizowaniu około 20 porad z przepisami na biszkopt, stwierdziłam, że nie ma wśród nich takiego jak mój. A jest oczywiście najlepszy ;) Zawsze się udaje. Chwalą go znajomi i proszą o przepis więc coś w tym musi być :)
- • Składniki jw.
Składniki na dużą blaszkę lub okrągłą tortownicę do przekrojenia na dwa placki:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
4 łyżki wody

Białka lekko osolić i ubić na sztywną pianę z połową cukru.

Żółtka ubijać z drugą połową cukru. Wymieszać z wodą i octem dodawać powoli przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek.

Blaszkę do pieczenia wykładamy folią albo smarujemy dowolnym tłuszczem i posypujemy wiórkami kokosowymi - dzięki temu biszkopt bardzo ładnie odchodzi. Wylewamy ciasto. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 160stC. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze kilka minut w piekarniku.

Biszkopt możemy wykorzystać do zrobienia tortu, dowolnego ciasta z masą, owocami, galaretką itp... Biszkopt na zdjęciu został zrobiony z połowy porcji podanej w przepisie i wykorzystany jako spód do petitka.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-02 15:27:37
Ostatnio zmieniony: 2012-12-28 19:29:10
Ostatnio zmieniony: 2012-12-20 21:17:00
Dodaj komentarz