Jak zrobić białą kiełbasę?
Proponuję bardzo łatwy przepis na białą kiełbasę, która jest smaczna, a co najważniejsze wiadomo jak i z jakiego mięsa zrobiona.
- • 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
- • 40 dkg świeżego boczku
- • 3 ząbki czosnku
- • 2 łyżeczki wegety
- • 4 kopiaste łyżeczki majeranku
- • 3 łyżeczki gorczycy
- • 0,5 łyżeczki pieprzu
- • 1 łyżeczka soli
- • 0,5 szklanki wody
- • około 4 mb osłonek - jelit cieńkich

Zmiel mięso na maszynce do mielenia mięsa wykorzystując sitko o grubych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wegetę, majeranek, gorczycę, pieprz i sól. Ręką dokładnie wyrób masę mięsną, stopniowo dodając około 0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody.

Do maszynki do mielenia mięsa załóż odpowiednią końcówkę - lejek do napełniania jelit. Osłonki - jelita wypłucz i lekko nadmuchaj je ustami, tak aby się wypełniły powietrzem. Następnie lejek natrzyj olejem i napełnij go masą mięsna, tak aby na końcówce lekko wystawało. Wtedy naciągnij jelita na lejek i końcówkę zepnij wykałaczką.

Jelita wypełnij masą mięsną.

Następnie podziel wypełnione jelito na małe kiełbaski, lekko ugniatając miejsca w którym ma być zwinięte pęta.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Często w sklepie można poprosić o zmielenie mięsa
- •Lejek do napełniania osłonek można kupić w sklepach gospodarstwa domowego
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 13:57:49
Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 20:32:43
Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 20:31:29
Ostatnio zmieniony: 2013-04-07 10:09:23
Ostatnio zmieniony: 2013-04-05 18:04:17
Ostatnio zmieniony: 2013-04-04 10:05:44
Ostatnio zmieniony: 2013-03-29 19:30:29
Ostatnio zmieniony: 2013-03-29 16:12:51
Dodaj komentarz