Jak zrobić bananowe tiramisu?
Z pewnością przepis na to pyszne ciasto jest Wam znany. Ja proponuję wersję zmodyfikowaną i równie pyszną!
- • 250 g sera mascarpone
- • 100 g podłużnych biszkoptów
- • 3 duże banany
- • 50 g cukru pudru (może być też zwykły)
- • 130 g śmietanki 30% (może być też tortowa 37%)
- • mała filiżanka zaparzonej kawy, najlepiej "po turecku"
- • pół szklanki alkoholu (wg uznania, np. amaretto, ale może być też wódka albo koniak)
- • cynamon
- • dodatkowo można użyć płatków czekoladowych
Potrzebujesz:
- 250 g sera mascarpone
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 3 duże banany
- 50 g cukru pudru (może być też zwykły)
- 130 g śmietanki 30% (może być też tortowa 37%)
- mała filiżanka zaparzonej kawy, najlepiej "po turecku"
- pół szklanki alkoholu (wg uznania, np. likier amaretto, ale może być też wódka albo koniak)
- cynamon
Dodatkowo można użyć płatków czekoladowych.
Ubić śmietankę (musi być gęsta po ubiciu, najlepiej zrobić to mikserem).
Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i cukier, zmiksować na jednolitą masę.
Biszkopty nasączyć kawą i alkoholem, ułożyć jedną warstwę w niedużej formie prostokątnej.
Na biszkopty ułożyć pokrojone w plasterki banany, a następnie posmarować warstwą kremu i posypać cynamonem.
Następnie położyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, bananów i kremu.
Całość obsypać cynamonem i płatkami czekolady. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny.
SMACZNEGO!!!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Śmietanka musi być koniecznie świeża i przynajmniej 30-procentowa, inaczej będzie kłopot z jej ubiciem. Większych ilości ciasta nie należy zbyt długo przechowywać w lodówce - ze względu na banany może pojawić się pleśń.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:25:45
Dodaj komentarz