Jak zrobić babkę piaskową dwukolorową?
Grzech nie spróbować ... ;)
- • 5 jajek
- • 200g cukru
- • 1 opakowanie cukru waniliowego
- • 1 kostka masła lub margaryny
- • 180g mąki pszennej
- • 140g mąki ziemniaczanej
- • 20g kakao
- • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy za pomocą miksera nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę.

Do ubitej masy dodajemy przesianą mąke przenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz roztopione i ostudzone masło/margarynę (ja użyłam margaryny). Mieszamy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach miksera.

2/3 masy wylewamy do wcześniej przygotowanej formy. Pozostałą masę łączymy z kakaem (będzie gęsta) i za pomocą łyżki nakładamy na środek jasnej masy. Pieczemy w piekarniku, w takiej temperaturze jak każde inne ciasto (u mnie ok 160 stopni) przez 45-50 minut (do suchego patyczka)
Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •margarynę lub masło warto rozpuścić przed rozpoczęciem robienia ciasta aby ostygło
- •można dodać aromat, np waniliowy, śmietankowy lub inny wg uznania
- •można również zrobić polewę czekoladową, ale i bez niej ciasto jest pyszne
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-17 13:03:18
Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:24:15
Ostatnio zmieniony: 2013-02-15 16:27:17
Ostatnio zmieniony: 2011-08-28 16:36:42
Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 14:37:33
Ostatnio zmieniony: 2011-03-09 14:54:35
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:52:42
Ostatnio zmieniony: 2011-02-06 11:13:43
Dodaj komentarz