Jak zrobić babkę marmurkową na Wielkanoc?
Przepis na dwukolorową babkę marmurkową. Smaczna, słodka i ładnie się prezentuje, doskonała na Wielkanoc, ale nie tylko. Polecam!
- • Składniki na ciasto, blacha, piekarnik
Składniki:
•1 szkl. mąki tortowej
•kostka margaryny (np. Kasi)
•4 jajka
•szkl. cukru pudru
•1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
•czubata łyżeczka kakao
•łyżeczka proszku do pieczenia
•cukier waniliowy lub olejek waniliowy
•bułka tarta - do wysypania formy
Jaja utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, od szklanki mąki odsypać czubatą łyżkę, a pozostałą mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Mieszankę z mąki stopniowo dodawać do masy jajecznej, na koniec dodać roztopioną, lekko schłodzoną margarynę (częścią margaryny przed roztopieniem wysmarować blachę) i urobić ciasto.
Podzielić ciasto je na 2 części (na 1/3 i 2/3). Do 2/3 dodać łyżkę mąki i wymieszać. Do 1/3 kakao i szczyptę proszku do pieczenia, oczywiście wymieszać.
Formę (okrągłą z tzw. kominkiem) wysmarować tłuszczem i bułką tartą. Na dno wylać białą masę, potem z kakao i tak na zmianę, na górę białe. (Ważne, by zacząć od białej masy i na niej skończyć).
Piec ok. 35 min. w 180 st. C.
Ciasto można posypać pudrem lub polać czekoladą.
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-04-06 17:53:20
Dodaj komentarz