Jak zrobić babeczki bakaliowe?

W tym przepisie pokaże jak wykonać przepyszne babeczki bakaliowe, jest przy nich trochę roboty i trochę składników jest potrzebne do sporządzenia, ale czy dla podniebienia i uśmiechu na twarzach rodziny i znajomych może sobie odmówić tej przyjemności.

  • 1/2 litra śmietany kremowej
  • 4 żółtka
  • 7 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • kilka ciastek biszkoptowych
  • 10-30 dag. bakalii (orzechy, rodzynki, migdały) lub owoców kandyzowanych
  • 5 dag. tartej (grubo) czekolady
1

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić w odrobinie wrzątku. W jednym naczyniu ubić śmietanę z dodatkiem 3 łyżek cukru i cukrem waniliowym, a w drugim żółtka z 4 łyżkami cukru.


2

Orzechy i migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać, rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy zmiękną, opłukać i osączyć w sitku. Połączyć śmietanę z masą jajeczną i rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wszystko to ubić, wymieszać z owocami i nałożyć do filiżanek lub niewielkich plastykowych pojemniczków po lodach. Ochłodzić.


3

Gdy masa stężeje, wyjmować ją z pojemniczków i do góry dnem ustawić na niewielkich talerzykach deserowych. Przed podaniem posypać tartą czekoladą, może także polać babeczki ajerkoniakiem lub udekorować bitą śmietaną.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.03.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj