Jak zrobić babeczki bakaliowe?
W tym przepisie pokaże jak wykonać przepyszne babeczki bakaliowe, jest przy nich trochę roboty i trochę składników jest potrzebne do sporządzenia, ale czy dla podniebienia i uśmiechu na twarzach rodziny i znajomych może sobie odmówić tej przyjemności.
- • 1/2 litra śmietany kremowej
- • 4 żółtka
- • 7 łyżek cukru
- • cukier waniliowy
- • 2 łyżki żelatyny
- • kilka ciastek biszkoptowych
- • 10-30 dag. bakalii (orzechy, rodzynki, migdały) lub owoców kandyzowanych
- • 5 dag. tartej (grubo) czekolady
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić w odrobinie wrzątku. W jednym naczyniu ubić śmietanę z dodatkiem 3 łyżek cukru i cukrem waniliowym, a w drugim żółtka z 4 łyżkami cukru.
Orzechy i migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać, rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy zmiękną, opłukać i osączyć w sitku. Połączyć śmietanę z masą jajeczną i rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wszystko to ubić, wymieszać z owocami i nałożyć do filiżanek lub niewielkich plastykowych pojemniczków po lodach. Ochłodzić.
Gdy masa stężeje, wyjmować ją z pojemniczków i do góry dnem ustawić na niewielkich talerzykach deserowych. Przed podaniem posypać tartą czekoladą, może także polać babeczki ajerkoniakiem lub udekorować bitą śmietaną.
Dodaj komentarz