Jak zrobić aromatyczną sałatkę ziemniaczaną?
Tym razem sałatka i to nie byle jaka. Doskonale sprawdza się do mięs grillowanych, a także zamiast klasycznych ziemniaków do obiadu. Wyłącznie ze świeżych składników. Dla wielbicieli czystych, konkretnych smaków. Jest pełna aromatu i sycąca, a przepis znowuż genialnie prosty:
- • 1 kg ziemniaków, 2 duże zielone ogórki, 5 lub 6 ząbków czosnku, pęczek koperku, majonez
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach. Potem czekamy, aż zupełnie ostygną, obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry, a następnie jeszcze na pół.
Świeże, zielone ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki - dokładnie jak na mizerię. Łączymy z ziemniaczkami.
Teraz dodajemy świeży czosnek. Ząbki drobno siekamy lub wrzucamy do wyciskarki. Siekamy drobno koperek i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec sałatkę mieszamy z majonezem i gotowe! Naprawdę nie potrzeba już żadnych innych przypraw.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Podałam orientacyjne proporcje, ponieważ zazwyczaj wszystko robię na oko. Sałatka wyśmienicie smakuje z dużą ilością czosnku,więc można dodać go więcej w zależności od upodobań.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Dodaj komentarz