Jak zawsze mieć pomysł na obiad?
Często jest tak, że samo przygotowanie posiłku nie stanowi problemu. Problem jest wtedy, kiedy trzeba zdecydować, co przygotować.
Zrób grafik.
Spisz na kartce, jakie grupy potraw będziesz jeść w danym dniu tygodnia. Przykład:
Poniedziałek- potrawy mączne i kasze.
Wtorek- drób.
Środa- ryba.
Czwartek- podstawą makaron.
Piątek- dzień bezmięsny,
Sobota- coś egzotycznego.
Niedziela- tradycyjne, polskie danie.

Przygotuj wykres.
Podziel potrawy na grupy (np. dania mięsne, mączne, z ryżem, zupy, in). Grupy podziel na podgrupy (kotlety, pieczeń, pierogi na słodko, pierogi na słono, in.) Następnie pod każdą podgrupą wypisz znane ci sposoby przygotowania określonej potrawy.
Po co wykres do gotowania?
Przejrzyj go, zobacz, czego dawno nie było na Twoim stole. Staraj się wybierać potrawy, które ostatnio nie były przyrządzane- unikniesz monotonii.
Mała selekcja.
Czasem brakuje nam czasu lub jesteśmy zbyt zmęczeni na gotowanie. Zaznacz potrawy, które można przyrządzić w szybki sposób (np. naleśniki), które można podgrzewać bez końca (np. bigos), które można przygotować w większej ilości i zamrozić (np. pierogi).
Książka kucharska.
Przejrzyj jej spis treści lub otwórz ją na chybił trafił i zobacz, co dziś będziesz jeść.
Otwórz lodówkę.
Sprawdź, co trzeba wkrótce zjeść, by się nie zepsuło. Pomyśl, które produkty, które posiadasz można połączyć. Improwizuj.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Grafik i wykres umieszczone w poradzie są tylko przykładami- sami przygotujecie je po swojemu na własne potrzeby.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-05-20 09:54:52
Ostatnio zmieniony: 2011-05-19 20:32:35
Ostatnio zmieniony: 2011-05-17 12:55:43
Dodaj komentarz