Jak zaskoczyć gości oryginalnym tortem?

Bajeczne, boskie, przepyszne i zaskakująco szybko znikające ciasto...

  • Paczka sucharków (290g)
  • Słokik nutelli (350g) (ja daje jeszcze kilka łyżek z drugiego słoika)
  • mała kwaśna śmietana (18%)
  • cukier waniliowy
  • łyżka cukru
  • 800 ml śmietany kremówki (30%)
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • niepełny litrowy słoik kompotu wiśniowego (z owocami)
1

Sucharki zemleć i wymieszać z nutellą.


2

Masę wcisnąć w tortownicę. Można ją wyścielić papierem do pieczenia.


3

Krmówkę ubijamy . Gdy będzie ubita dodajemy torebkę cukru waniliowego oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody.


4

Na spodzie nutellowym rozsmarować równomiernie kwaśną śmietanę. Na śmietanę wyłożyć ubitą kremówkę.


5

Kompot z wiśni przecedzić (owoce zachować), zagotować, wymieszać z galaretkami. Wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galatetką.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Tort najlepiej smakuje schłodzony (pozostawić na noc w lodówce).

  • Przyrządzanie ciasta zawsze zaczynam od zrobienia galatetki, by nie tracić czasu na jej tężenie.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.12.2009

Komentarze

mniam mniam, niebo dla podniebienia, prosty szybki i tani sposób na pysznego torcika na pewno wypróbuję

Ostatnio zmieniony: 2013-06-12 09:14:40

ciekawy przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:23:51

ładnie wygląda i pewnie super smakuje, ja polecam tort NUTELLA: http://www.zaradni.pl/porada/3445,jak_zrobic_tort_nutella

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 21:27:24

Ciekawe ciasto :)na pewno smaczne:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:17:08

super przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-02-10 20:07:11

Myślę, że spód można wykorzystać do przeróżnych kombinacji, hmm z czym by tu go jeszcze można zrobić?......

Ostatnio zmieniony: 2012-10-05 14:36:48

Dobrze wygląda chyba się skuszę i zrobię :D

Ostatnio zmieniony: 2012-06-28 09:43:29

Prosty i szybki w wykonaniu a przy tym prezentuje się bardzo apetycznie. Wypróbuję z pewnością.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-30 11:00:38

Wygląd podobny do sernika na zimno, ale od razu widać, że lepszy, bo nie z torebki. No i te sucharki, mnie to zaskoczyło tak samo, jak innych wypowiadających się :)

Ostatnio zmieniony: 2012-03-23 21:55:39

Nigdy nie pomyślałabym, ze można zrobić tort z sucharkami ;)
Warte wypróbowania, bo na sam widok ślinka cieknie ;)

Ostatnio zmieniony: 2012-02-17 12:52:20

Łatwe do przygotowania i efektowne!

Ostatnio zmieniony: 2011-08-28 16:31:55

Mniam, wygląda cudownie :)

Ostatnio zmieniony: 2011-06-30 19:51:25

No jak na tort to rzeczywiście troszkę nietypowa propozycja. Hmm... Ciekawe...

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:01:17

Największa zaleta tego ciasta to szybkość przygotowania. Super sprawa.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-17 13:46:36

Wygląda bardzo apetycznie :-) Trzeba będzie się skusić i zrobić taką pyszność bo od samego patrzenia robię się głodna na coś słodkiego :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-16 11:00:00

PYCHA! Ja robię takie z serkami homogenizowanymi waniliowymi !

Ostatnio zmieniony: 2011-02-15 13:30:56

Wygląda smakowicie i można próbować z różnymi owocami np. brzoskwinie albo maliny i do tego odpowiednia galaretka. Przy okazji wypróbuję, bo przepis bardzo prosty. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 19:01:58

Jadłam takie ciasto i rzeczywiście jest pyszne :)

Ostatnio zmieniony: 2010-08-28 22:20:05

Oooj, wygląda pycha!
Z truskawkami nigdy nie próbowałam, ale myślę, że będzie równie smaczny :)
deser wygląda znakomicie :) mam w planie spróbować wersję z mrożonymi truskawkami i truskawkową galaretką
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj