Jak zaskoczyć gości oryginalnym tortem?
Bajeczne, boskie, przepyszne i zaskakująco szybko znikające ciasto...
- • Paczka sucharków (290g)
- • Słokik nutelli (350g) (ja daje jeszcze kilka łyżek z drugiego słoika)
- • mała kwaśna śmietana (18%)
- • cukier waniliowy
- • łyżka cukru
- • 800 ml śmietany kremówki (30%)
- • 3 galaretki wiśniowe
- • 6 łyżeczek żelatyny
- • niepełny litrowy słoik kompotu wiśniowego (z owocami)

Sucharki zemleć i wymieszać z nutellą.

Masę wcisnąć w tortownicę. Można ją wyścielić papierem do pieczenia.

Krmówkę ubijamy . Gdy będzie ubita dodajemy torebkę cukru waniliowego oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody.

Na spodzie nutellowym rozsmarować równomiernie kwaśną śmietanę. Na śmietanę wyłożyć ubitą kremówkę.

Kompot z wiśni przecedzić (owoce zachować), zagotować, wymieszać z galaretkami. Wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galatetką.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Tort najlepiej smakuje schłodzony (pozostawić na noc w lodówce).
- •Przyrządzanie ciasta zawsze zaczynam od zrobienia galatetki, by nie tracić czasu na jej tężenie.
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-12 09:14:40
Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:23:51
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 21:27:24
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:17:08
Ostatnio zmieniony: 2013-02-10 20:07:11
Ostatnio zmieniony: 2012-10-05 14:36:48
Ostatnio zmieniony: 2012-06-28 09:43:29
Ostatnio zmieniony: 2012-03-30 11:00:38
Ostatnio zmieniony: 2012-03-23 21:55:39
Warte wypróbowania, bo na sam widok ślinka cieknie ;)
Ostatnio zmieniony: 2012-02-17 12:52:20
Ostatnio zmieniony: 2011-08-28 16:31:55
Ostatnio zmieniony: 2011-06-30 19:51:25
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:01:17
Ostatnio zmieniony: 2011-03-17 13:46:36
Ostatnio zmieniony: 2011-02-16 11:00:00
Ostatnio zmieniony: 2011-02-15 13:30:56
Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 19:01:58
Ostatnio zmieniony: 2010-08-28 22:20:05
Dodaj komentarz