Jak zaparzyć yerba mate?
Yerba mate to nic innego jak wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napój ten ma wielu zwolenników na całym świecie - ostatnio także w Polsce. Tylko jak tą "egzotyczną herbatę" poprawnie zaparzyć, by nie straciła swoich cennych właściwości? Przeczytajcie, bo warto pić mate.
- • naczynie z tykwy
- • bombilla
- • opakowanie yerba mate - można wybierać spośród wielu odmian, które dostępne są na polskim rynku
Ważne jest naczynie, w którym zamierzamy zaparzyć yerba mate. Najczęściej stosuje się naczynia wykonane z wydrążonych tykw, drewna oraz ceramiki. Ważne by nie zaparzać mate w tradycyjnych kubkach, jakie stosujemy na co dzień do picia kawy czy herbaty. Niejeden Argentyńczyk uznałby takie praktyki za wielką profanację. Do bezpośredniego picia mate używamy rurki, która jest zakończona sitkiem. Taki przyrząd nazywany jest bombillą. Jest wykonany z metalu lub srebra i zapobiega dostawaniu się fusów do ust podczas konsumpcji mate.
No dobrze, już wiemy w czym pije się mate, ale ile trzeba jej nasypać do naczynia, by była pełnowartościowym napojem? Otóż, susz wsypuje się w ilości od 1/4 do nawet 3/4 objętości naczynia, w zależności od tego, jak mocną matę chcemy uzyskać (na samym początku przygody radzę zacząć od 1/4). Następnie przechylamy naczynie, by susz znalazł się po jednej stronie naczynia tworząc skos. W wolnej przestrzeni naczynia umieszczamy bombillę. Teraz musimy zalać susz wodą, ale UWAGA! nie może to być wrzątek. Idealna temperatura wody, którą można zalać mate wynosi od 80 do 65 stopni. Gdy zalejemy susz wrzątkiem straci on wszystkie właściwości. mate możemy też pić w wersji schłodzonej, czyli susz zalewamy zimną wodą. Możemy dodać sok z cytrusów i mamy wyśmienity napój orzeźwiający organizm. Susz możemy potem zalewać kilka a nawet kilkanaście razy.
Co daje nam picie yerba mate? Bardzo dużo: mate wspaniale pobudza organizm, podobnie do kawy, tyle, ze nie wypłukuje z ciała magnezu. Idealnie wspomaga metabolizm, ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi, chroni wątrobę, obniża też ryzyko zachorowań na choroby serca.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Nie należy przesadzać z dzienną ilością spożywanego napoju
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 10:59:00
Ostatnio zmieniony: 2012-12-28 03:48:45
Ostatnio zmieniony: 2012-06-20 10:41:44
Ostatnio zmieniony: 2012-05-20 13:37:20
Ostatnio zmieniony: 2012-05-12 13:35:04
Ostatnio zmieniony: 2012-02-11 15:57:58
Ostatnio zmieniony: 2012-02-10 21:02:51
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:42:41
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:09:18
Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 17:14:03
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 15:21:30
Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 19:05:40
Nie należy tez pić gorącej yerby. Temperatura powinna być taka aby nas nie poparzyć.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-04 21:57:44
Ostatnio zmieniony: 2010-10-25 15:51:02
Dodaj komentarz