Jak zaparzyć kawę po turecku?
Oczywiście nie chodzi o polską zalewajkę z fusami między zębami, tyleż popularną, co niesmaczną. Kawa po turecku jest mocna i aromatyczna. Istnieje kilka podobnych sposobów jej przygotowania. Poniższą instrukcję przywiozłam z Bułgarii, gdzie kawa po turecku dobrze smakuje.

Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w miedziane naczynie z długą rączką zwane z turecka dżezwe bądź dżezwą.
Do naczynia wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia na średnim lub małym ogniu.
Podnosimy tygielek nad płomieniem palnika i wsypujemy kawę i cukier w proporcjach: dwie łyżeczki kawy i cukru na dwie małe filiżanki kawy.
Czuwamy, by kawa nie wykipiała i na średnim ogniu podgrzewamy napój do trzykrotnego podniesienia się piany do brzegów naczynia trzymając dżezwę nad płomieniem palnika.
Dla podkręcenia walorów smakowych i zapachowych można dodać w trakcie podgrzewania szczyptę cynamonu.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-07-04 17:59:26
Ostatnio zmieniony: 2012-07-03 08:24:16
Ostatnio zmieniony: 2012-07-02 20:14:35
Dodaj komentarz