Jak zaparzyć kawę po turecku?

Oczywiście nie chodzi o polską zalewajkę z fusami między zębami, tyleż popularną, co niesmaczną. Kawa po turecku jest mocna i aromatyczna. Istnieje kilka podobnych sposobów jej przygotowania. Poniższą instrukcję przywiozłam z Bułgarii, gdzie kawa po turecku dobrze smakuje.

1
Źródło: www.sxc.hu/photo/1081024 Źródło: www.sxc.hu/photo/1081024

Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w miedziane naczynie z długą rączką zwane z turecka dżezwe bądź dżezwą.


2

Do naczynia wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia na średnim lub małym ogniu.


3

Podnosimy tygielek nad płomieniem palnika i wsypujemy kawę i cukier w proporcjach: dwie łyżeczki kawy i cukru na dwie małe filiżanki kawy.


4

Czuwamy, by kawa nie wykipiała i na średnim ogniu podgrzewamy napój do trzykrotnego podniesienia się piany do brzegów naczynia trzymając dżezwę nad płomieniem palnika.


5

Dla podkręcenia walorów smakowych i zapachowych można dodać w trakcie podgrzewania szczyptę cynamonu.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.06.2012

Komentarze

Sama nazwa odstrasza, że bardzo mocna, bo pod tą nazwą wiemy, że to kawa sypana "sikiera". Na pewno jest to przysmak smakoszy kawy, więc cenne uwagi. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-07-04 17:59:26

Jest mocna i najlepiej pić ją w małych filiżankach. Ja ją lubię,więc polecam.Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-07-03 08:24:16

Ta kawa to musi być bardzo mocna. jednak taką sztukę parzenia kawy warto zapamiętać. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-07-02 20:14:35

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj