Jak wykorzystać wodę /zalewę/ po ogórkach kiszonych ?
Jednym z najliczniej robionych zapasów na zimę są kiszone ogórki. Wykorzystujemy je min. jako przekąskę, dodatek do kanapek lub sałatek. A co z wodą /zalewą/ pozostałą po kiszonych ogórkach ? Ją również możemy jeszcze wykorzystać.
- • woda /zalewa/ po kiszonych ogórkach
Woda po kiszonych ogórkach przyspiesza kiszenie nowych ogórków. Wrzucając do takiej wody ogórki już po 2-3 dniach mamy w pełni ukiszone okazy.
Do wody po kiszonych ogórkach możemy wrzucić małe obrane cebulki, ząbki czosnku i po 5-6 dniach mamy marynowane dodatki do kanapek, zakąsek i przystawek
Picie soku z kiszonych ogórków wpływa korzystnie na nasze zdrowie: poprawia przemianę materii, leczy wrzody żołądka, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Sok z kiszonych ogórków wzmacnia również odporność organizmu, pomaga przy leczeniu przeziębienia i kataru.
Sok /zalewa/ z kiszonych ogórków pomaga leczyć kaca.
Sok (zalewę) z kiszonych ogórków można wykorzystać jako marynatę do mięsa. Polędwicę kroimy w kostkę lub plastry, zalewamy wodą po ogórkach, dodajemy czosnek z zalewy /kroimy go na plasterki/ i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie mięso odsączamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub na grillu. Oprószamy przyprawami /ostrożnie z solą/. Na koniec do mięsa możemy dodać posiekany koperek.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Mięso z marynatą a kiszonych ogórków robiłam jak na razie jeden raz i mięso smażyłam na patelni. Przepis dostałam od koleżanki, która przygotowała w ten sposób cielęcinę i grillowała. Myślę, że marynatę można modyfikować na wiele sposobów i według własnego smaku.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-19 00:21:41
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:33:26
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:33:13
Ostatnio zmieniony: 2013-03-29 17:12:45
Ostatnio zmieniony: 2012-11-26 15:32:07
Dodaj komentarz