Jak wykorzystać gotowane ziemniaki z obiadu? Wegetariańskie kotleciki ziemniaczane?
Przepis prosty, zajmuje mało czasu. Kotlety ziemniaczane mogą stanowić odrębne danie lub pełnić rolę kotleta mięsnego, wystarczy dodać do nich surówkę/smażone jajko/rybę czy cokolwiek innego i mamy gotowy kolejny obiad. Wszystko zależy od tego ile Wam zostało kartofli z obiadu.
- • Składniki z kroku nr 1, patelnia, miska do mieszania, opcjonalnie maszynka do przeciskania ziemniaków
Składniki na około 10-12 kotlecików:
*5-6 ugotowanych ziemniaków
*jajko
*łyżka bułki tartej do masy i trochę do obtaczania kotlecików
*sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/maszynkę (mam taką specjalną - na zdjęciu), zmielić lub rozdrobnić w inny sposób.

Dodać jajko, sól, pieprz i łyżkę bułki tartej. Wymieszać.

Uformować kotleciki. Preferuję mniejsze, więc nabieram około łyżki masy, w dłoniach formuję kulkę i ją lekko spłaszczam. Obtoczyć kotlety bułką tartą.

Krótko podsmażyć na oleju. Zdjąć i delektować się smakiem ;)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Można też zamiast kotlecików zrobić malutkie kuleczki ziemniaczane i podawać je zamiast tradycyjnych ziemniaków.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-09-15 09:42:02
Świetna porada.
Ostatnio zmieniony: 2012-04-01 07:03:15
Ostatnio zmieniony: 2011-11-01 20:46:32
Ostatnio zmieniony: 2011-03-04 10:27:54
Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 21:01:44
Ostatnio zmieniony: 2010-09-16 08:29:03
Ostatnio zmieniony: 2010-09-08 10:22:31
Ostatnio zmieniony: 2010-09-08 10:05:01
Ostatnio zmieniony: 2010-09-07 19:45:02
Dodaj komentarz