Jak wykorzystać dojrzałe banany ?
Czasem zdarza się że kupimy większą ilość bananów i zanim się obejrzymy ciemnieją. Wtedy musimy je szybko wykorzystać bo za dzień, dwa będą one już niestety do wyrzucenia. Oto kilka pomysłów jak szybko wykorzystać banany
- • banany,serek homogenizowany, jogurt naturalny,sok cytrynowy,mąka, proszek do pieczenia, sól,
Mniejszą ilość owoców możemy spożyć natychmiast. Możemy zrobić sałatkę owocową lub obrać, pokroić i zalać galaretką.Możemy też owoce zmiksować i np. dodać do jogurtu naturalnego, serka homogenizowanego naturalnego lub przygotować koktajl bananowy.
Większą ilość bananów /których nie jesteśmy w stanie zjeść w ciągu jednego czy dwóch dni/ miksujemy, dodajemy sok z cytryny /na dwa banany jedną łyżeczkę soku/ i ponownie miksujemy. Tak przygotowany mus możemy zamrozić i podawać jako coś w rodzaju sorbetu lub podawać jako sos do deserów, lodów.
Z bananów możemy przygotować racuszki pączusie.
Trzy dojrzałe banany obieramy, miksujemy, dodajemy pół szklanki mąki, szczyptę soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż na racuchy drożdżowe. W rondlu rozgrzewamy 3,5 cm warstwę oleju i łyżką kładziemy porcje ciasta. Kiedy racuszki -pączusie urosną zmniejszamy ogień i smażymy je na złoto brązowy kolor.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pamiętajmy by odcinać ściemniałe końcówki bananów
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:28:58
Ostatnio zmieniony: 2012-10-03 10:06:07
Ostatnio zmieniony: 2012-08-24 23:22:14
Ostatnio zmieniony: 2012-08-24 17:29:39
Ostatnio zmieniony: 2012-03-26 19:56:51
Dodaj komentarz