Jak wyczarować królewski rosół ?

Rosół jest królem polskich zup. Podawany tradycyjnie na niedzielny obiad, jak też przy wszystkich uroczystych okazjach – na weselach, chrzcinach, obiadach gościnnych. Kojarzy się często ze smakami dzieciństwa i babciną kuchnią. Ludowa mądrość głosi, że to najlepszy środek na wzmocnienie dla rekonwalescentów, niektórzy twierdzą, że rosół pomaga dojść do siebie przy chorobach płuc i uporczywym kaszlu. W zasadzie, tyle ile gospodyń domowych, tyle sposobów na rosół. Zasadniczo, gotujemy go z mięsa drobiowego – kura, kurczak, indyk, kaczka, perliczka, gołąb. Niektórzy dodają jeszcze kawałek wołowiny. Smak rosołu, zależy przede wszystkim od jakości mięsa – najlepszy oczywiście będzie świeży drób, hodowany w naturalnych warunkach. Kolejna sprawa, to dobór odpowiednich przypraw i zestawu warzyw. No więc gotujemy !

  • mięso drobiowe, ewentualnie kawałek wołowiny
  • włoszczyzna
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • świeży lubczyk
  • świeży majeranek
  • mała cebulka
  • natka pietruszki, lub koperek
  • makaron, lub inne dodatki wedle gustu
1

Mięso wkładamy do garnka z ZIMNĄ, posoloną wodą i nastawiamy na bardzo mały gaz. Gotowanie rosołu, to proces długotrwały, jeśli chcemy, żeby był naprawdę dobry, nic nie da się przyspieszyć.
Wrzucamy 1-2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu.
Bardzo powoli, doprowadzamy do lekkiego wrzenia i tak gotujemy i gotujemy...


2

Zbieramy tzw szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa, które tworzą się na powierzchni zupy. Zapewni to naszemu rosołowi klarowność i przejrzystość.


3

Kiedy mięso jest już dobrze ugotowane, dodajemy w całości warzywa (obrane oczywiście), : 1-2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, liść pora, parę gałązek naci z pietruszki i gotujemy nadal, aż zmiękną.


4

Opalamy nad gazem, małą cebulkę i również dorzucamy.


5

Pod koniec gotowania, dodajemy – najlepiej świeże – 2-3 gałązki lubczyku, parę listków majeranku. doprawiamy mielonym pieprzem i solą do smaku.


6

Rosół podajemy z makaronem, kołdunami, uszkami, pasztecikami, lub w filiżance, do picia, przystrajając drobno posiekaną natką pietruszki, lub koperkiem.


7

Smacznego !


Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 22.07.2009

Komentarze

Rosół genialna zupa! Bardzo smaczna.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-09 22:28:50

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj